Belföld

A kormány kivéreztette a leghatékonyabb inflációkezelő intézkedést is

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.02 | 10:50

Hiába vált be a Szép-kártya a boltokban, még sincs folytatás

Sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy Szép-kártyájukat felhasználhatták élelmiszerbolti vásárlásokban is, ám a kártyakibocsátók tapasztalatai szerint ez nem terelte el teljesen a költéseket a turizmustól és a vendéglátástól. Most a magas inflációs környezetben viszont már nem él a lehetőség – számol be róla a Napi.hu.

Alexas_Fotos / Pixabay

A cégek által juttatásként adott Szép-kártyás összegeket nemcsak a turizmus-vendéglátásban, illetve szabadidős tevékenységekre lehetett elkölteni, hanem idén február és június között élelmiszerre is. A 24.hu arra volt kíváncsi, hogy a kormány miért nem hosszabbította meg június 30. után az élelmiszerbolti vásárlás lehetőségét, ám az illetékes hivataloktól nem kapott választ.

A vendéglátó szektor a bevezetéskor aggódott, hogy a koronavírus-járvány alatt padlóra került ágazattól vonnak el forgalmat, ha lehetővé teszik a Szép-kártyás élelmiszer-vásárlást. A kártyakibocsátóktól érkezett visszajelzések alapján azonban az élelmiszer-vásárlás mellett a többi szegmens forgalma is emelkedett az öt hónap alatt.

Az OTP-nél 2022. január és június között 2021 azonos időszakához képest 34 százalékkal volt magasabb a Szép-kártyás költés. A növekedés forintban kifejezve majdnem megegyezett az élelmiszerre fordított összeggel, azonban ez szerintük nem jelenti azt, hogy a növekmény kizárólag az élelmiszer-forgalomnak volt köszönhető.

Az élelmiszer-vásárlási lehetőséget nagyon markáns tényezőnek tartják a forgalomnövekedésben, de a költéseket még számos folyamat befolyásolta.

Igazán nagy segítséget most jelenthetne sokaknak, ha a keresztzsebes rendszer révén továbbra is vásárolhatnának a kártyákkal. Az infláció nagyon felgyorsult az elmúlt hónapokban. A legfrissebb júliusi adatok szerint a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló