Belföld

Tragikus helyzetben a nyugdíjasok: nagy emelést várnak a kormánytól

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.23 | 11:18

A 2022-es nyugdíjemelést eredetileg 5 százalékra tervezték, azonban az inflációkövető struktúra miatt is már két pótlólagos növelésre volt szükség. Novemberben viszont a folyamatosan gyorsuló pénzromlás miatt 10 százalékos nyugdíjkorrekció lenne indokolt a kormány részéről – derül ki a Nyugdíjas Parlament állásfoglalásából.

Magyarországon a nyugdíjak vásárlóerejét úgy próbálja biztosítani a kormány, hogy az év elején az inflációs várakozásoknak megfelelően emelik az időseknek járó juttatásokat.

A már tavaly év végén, az orosz-ukrán háború előtt gyorsuló pénzromlás miatt azonnal felül kellett írni az eredeti terveket: 3,5 százalék helyett 5 százalékos nyugdíjemeléssel indult 2022. Azóta már két korrekció/pótlólagos emelés is szükséges volt, de novemberben újra emelésre kényszerülhet az Orbán Viktor vezette kabinet.

Az infláció akár 19-20 százalék is lehet az év végén a Magyar Nemzeti Bank szerint, ami már egy közel 10 százalékos emelést vetíthet előre. Így látja ezt a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály, aki a Spirit FM-nek beszélt arról az ATV szerint, hogy a kormány részéről szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés válhat szükségessé.

A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt – ez 10,7 százalék volt – valamint a szeptember-december közötti várható pénzromlást is bele kell venni a számításba, ami akár havi 1,8-2 százalékos lehet, ahogy azt fentebb írtuk. Karácsony így jelentős novemberi korrekciót vár a kormánytól.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont a kormány olcsóbban is megúszhatja, mint a javasolt 10 százalék körüli emelés: törvény szerint a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a január augusztusi éves inflációból indul ki. Márpedig a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztatóban az szerepelt, hogy 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Így akár 1,8 százalékos nyugdíjnövelés is elegendő lehet.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.