Belföld

Kiderült: ennyi lehet a 2023-as minimálbér

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.14 | 15:33

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is megszólalt a minimálbér-emeléssel kapcsolatban

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is megszólalt a minimálbér-emeléssel kapcsolatban – írja a hrportal.hu.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a VG-nek számolt be arról, hogy

a munkaadók is elfogadják a szakszervezetek igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, így körvonalazódik a megállapodás a tárgyalófelek közt a minimálbér emelése kapcsán.

A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, hogy nem tartják elfogadhatónak, hogy 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen. A tárgyalások fő kérdése az infláció mértéke lesz.

A jegybank szeptemberi inflációs jelentése 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést prognosztizál jövőre.

Ez alapján 2023-ban a miminálbér összege a lerosszabb esetben is 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet, de az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek tovább is nőhetnek.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége csak akkor elégedne meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség, és ezt a munkáltatói oldal megbízhatóan alátámasztja.

További részletek itt olvashatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.