Belföld

Ezt jelentheti a magyarok pénztárcája számára az újabb háború

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.20 | 09:18

Az izraeli-palesztin konfliktus tovább mélyíti az inflációs válságot.

Az izraeli konfliktus eszkalációjával nőhet az olaj ára, ami komoly hatással lehet a gazdaság számos területére – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője, Tatár Mihály az InfoRádió GeoTrendek című műsorában.

Az elemző rámutatott, hogy az energiahordozó világpiaci ára már korábban is emelkedett, de az izraeli konfliktus még nagyobb drágulást generálhat. A szakértő aggodalmát fejezte ki az Európa számára kritikus gázszállításokkal kapcsolatban, mivel az orosz gáz egy részét a Közel-Keletről érkező gázzal pótolja a kontinens. Ha az EU konfliktusba keveredik ezekkel a gázszállító országokkal, gázembargó fenyegetheti az uniót.

A szakértő szerint a hosszú távú következmények közé tartozik az Európa energiaellátására gyakorolt hatás, például az egyiptomi vezeték, amely révén LNG-t szállítottak volna Európába, várhatóan nem épül meg.

Hiánypótló videóval készültünk nektek, arról, hogy hogyan is lehet olcsón utazni. Az összes tuti tippet mutatjuk, nézz bele mielőtt tovább lapoznál 

Az izraeli konfliktus előtt már problémák voltak az olajpiacon, és az olajkereslet folyamatosan nő, míg a kitermelés nem követi ezt a növekedést. A földgáz ára is emelkedett az izraeli konfliktus és egy finn–észt gázvezeték sérülése miatt. A gázszállítások terén komoly problémák várhatók, ha a harcok tovább eszkalálódnak. Az izraeli konfliktus a világpiaci energiahelyzetet jelentősen befolyásolhatja, és hosszú távú következményekkel járhat.

A konfliktus eszkalációja súlyosan megdrágíthatja az üzemanyagot, vegyipari és egyéb bekerülési költségeket, ami újabb inflációs hullámot idézhet elő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló