Belföld

Orbánék eldöntötték: Irakban maradnak a magyar katonák, de a balkánra is küldenek erőket

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.13 | 11:48

A honvédségnek feladata van a NATO kollektív védelmi munkájában, illetve a déli kihívások, az illegális migráció megállításában is részt kell venni.

A Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot 167 igen, 21 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el – írja az MTI.

A javaslattal a kormány azt indítványozza, hogy 2025 végéig meghosszabbítsa az iraki katonai missziót, annak érdekében, hogy segítsék a terrorizmus elleni küzdelmet és megfékezzék a migrációt.

A felhatalmazás további létszámcsökkentést is rögzít, azt tartalmazza, hogy partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási, tanácsadási és csapatkísérő feladatok ellátására egy, legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens állomásozzon.

A módosítást indokolva Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az Országgyűlés 2015-ös felhatalmazása óta megváltozott az iraki művelet jellege, a honvédségnek feladata van a NATO kollektív védelmi munkájában, illetve a déli kihívások, az illegális migráció megállításában is részt kell venni.

A balkáni békemisszióban való részvételhez szükséges közjogi engedélyek és felhatalmazások összhangjának megteremtését célozza az a határozati javaslat, amelyet 172 igen, 1 nem és 15 tartózkodó szavazattal fogadtak el.

A Magyar Honvédség jelentős erőkkel és képességekkel járul hozzá a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA illetve a koszovói KFOR műveletekhez, 2024-ben pedig Magyarország lesz a vezető nemzete az Európai Unió legnagyobb katonai missziójának. Annak érdekében, hogy a közjogi engedélyek és felhatalmazások összhangban legyenek, szükséges egy 2004-ben hozott határozat hatályon kívül helyezése, ehhez kéri a kormány a felhatalmazást az országgyűléstől.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló