Belföld

20 ezer vendégmunkás dolgozott a magyar építőiparban – Megjelentek a harmadik országbeli munkavállalók is

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.19 | 16:18

Főleg Romániából, Szlovákiából és Horvátországból, emellett Ukrajnából érkeznek külföldi munkavállalók.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslése szerint 2023-ban a magyar építőipari cégek 15-20 ezer külföldi munkavállalót foglalkoztattak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködve, közösen összeállított kérdőív alapján felmérték a külföldi, illetve a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását, valamint szóban is tájékozódott tagszervezeteinél – írja a 444.

Az 50 fő alatti és az 51-100 fő közötti foglalkoztatottal rendelkező cégeknél alig akad külföldi munkavállaló, de a 100 fő felettieknél – a válaszadók 40 százaléka – is csak 1-2 százalékot tesz ki a külföldiek aránya az összfoglalkoztatotti létszámon belül.

Főleg Romániából, Szlovákiából és Horvátországból, emellett Ukrajnából érkeznek külföldi munkavállalók, akiket fizikai és szellemi munkakörben egyaránt alkalmaznak. A vállalkozások fele alkalmazott Ukrajnából érkező fizikai dolgozót, míg 10 százaléka szellemi munkakörben adott munkát nekik.

Harmadik országbeli munkavállaló foglalkoztatását a válaszadók egynegyede jelölte meg. Mind fizikai, mind szellemi munkakörben alkalmaznak harmadik országbelieket (Szerbiából, Jordániából, Ecuadorból, Mongóliából). Az egyik közvetítő cég szerint jelenleg közel 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Főleg a gyártó és az elektronikai szektorban. Egyébként a kormány erre az évre 62 ezer vendégmunkás foglalkoztatását engedélyezte.
A megkérdezett kölcsönbe vevő cégek munkaerő igényét a minősített magyar köcsönbeadó cégeken kívül külföldi magánszemélyek, ügynökök, vagy akár harmadik országban toborzó cégek is segítik.

A harmadik országbeli munkavállalóknak az őket alkalmazó cégek szállást is biztosítanak, leggyakrabban családi házakban, vagy lakásokban. A megkérdezett cégeknél a harmadik országbeli munkavállalók esetében a foglalkoztatás időtartama maximálisan 24 hónap, vagy annál hosszabb időtartam, amit leggyakrabban a munkavállalók felmondása, vagy a határozott idő lejárta szakít meg.

A magyar építőipari vállalkozások azt is jelezték, hogy szaporodik a külföldi befektetők által közvetlenül, külföldi érdekeltségű cégeken keresztüli unión kívüli munkaerő foglalkoztatása. Vagyis a jellemzően távol-keleti vagy török befektetők a projektjeikhez hozzák az építési termékeket, a munkavállalókat és a kivitelezői gépi kapacitásokat, technológiát is.
A török építőipar megjelenését novemberben Lázár János építési miniszter is problémának nevezte.

A parlamenti meghallgatásán azt mondta:

Megjelentek a török építőipari vállalkozások román, EU-s vállalkozásokon keresztül, a törökök román céget vásárolnak fel, a román cég meg jön és épít. Tehát megjelenik a török építőipari kapacitás és ár a magyar építőipari piacon.

Forrás: 444


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.