Királyi család

Egy szerzetes segítségével harcol a rákkal III. Károly brit uralkodó az Athos-hegyen

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.01 | 13:35

A 75 éves koronás főről nem rég derült ki, hogy rákkal küzd. Károly, miután megbizonyosodott a szörnyű kór jelenlétéről szervezetében, régi jó barátjához, az Athos-hegyen magasodó Vatopedi Nagy Szent Kolostor szerzeteséhez, Efraim atyához fordult spirituális tanácsadásért.  A görög ortodox szerzetessel Diana hercegnő tragikus halála óta ápol jó kapcsolatot.

III. Károly brit király ősi rituálékkal küzd a gyilkos kór ellen /Wikipedia 

A brit uralkodó már korábban is számos alkalommal felkereste a Chalkidiki-félszigeten magasodó Athosz-hegyi Kolostor Köztársaságot: tízszer látogatott el az itteni Vatopedi Nagy Szent Kolostorba, ahol imádkozással, meditálással tölti idejét, miközben követheti az ősi rituálékat. Most még inkább ezekből merít plusz erőt betegsége leküzdéséhez.

Az Égei-tenger északnyugati részén, a három ágú Chalkidiki-félsziget északi szélén található az Athos-hegyi Köztársaság egy szerzetes állam, ahová kizárólag férfiak léphetnek be.

Földrajzilag Görögország része, Athos mégis külön államként, a konstantinápolyi pátriárka alárendeltségébe tartozik. A 335 négyzetkilométeres területen 20 sziklára épített ortodox kolostorban mintegy 3000 szerzetes él.

A szerzetesi köztársaság több mint ezer éve létezik, ma az UNESCO Világörökség része.

Az Athos-hegyen már rég megállt az idő: az élet olyan mederben folyik, mint a Középkorban. Az ott élő szerzetesek a modern világtól elzárkózva, igen egyszerűen élnek. Imádkoznak, különféle mezőgazdasági munkákat végeznek, ételként pedig csak kenyeret és olajbogyót vesznek magukhoz.

A hegyre sem a nők, sem nőstény állatok nem léphetnek. (Ez alól ugyanakkor a macskákkal kivételt tesznek.) Az utóbbi években több kísérlet is történt arra, hogy a női egyenjogúság jegyében megszűnjön ez a még 1045-ben hozott rendszabály, de a szerzetesek ellenállnak a változásra irányuló valamennyi törekvésnek.

A kolostorba belépni, a kincseket, ősi kéziratokat megcsodálni csak keveseknek lehetséges, így Károly király nyugodt körülmények között törekedhet a gyógyulásra Isten közelségében.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.