Utazás

Így juthatsz le olcsóbban és gyorsabban autóval az Adriára

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.21 | 19:22

Kevesen tudják, de a Horvátországba autóval utazó magyarok jelentős összeget takaríthatnak meg az ENC készülék bérlésével, amely gyorsabb áthaladást és kedvezményes útdíjakat kínál.

A Horvátország felé vezető úton egyre több cég kínálja bérlésre az úgynevezett ENC készülékeket, amelyekkel nemcsak gyorsabban, de akár 20%-kal olcsóbban is átjuthatunk az autópálya fizetőkapuin. A Horvát Idegenforgalmi Közösség szerint ezek a készülékek különösen hasznosak, mivel lehetővé teszik a zökkenőmentes áthaladást a kapukon, így időt és pénzt spórolva meg az utazóknak.

Fotó: 123rf.com

A Pénzcentrum információi szerint az ENC készülékek bérlési költségei változóak, de általában napi 300-500 forint közötti bérleti díjat számolnak fel, míg a letéti díj 10 000-20 000 forint között mozog, amelyet a készülék sértetlen visszaadása esetén visszatérítenek. A készüléket előre meghatározott összeggel töltik fel, amely az útdíjak fizetésére szolgál, és kezelési költséget is felszámolhatnak.

A lap kiszámolta, hogy a magyar határtól Splitig terjedő útvonalon az autópályadíj 29,8 euró, azaz körülbelül 11 800 forint lenne, de az ENC készülékkel ez az összeg 23,3 euróra, vagyis körülbelül 9200 forintra csökkenne. Így oda-vissza az útdíj 18 400 forintba kerül, amit a készülékre kell feltölteni. Egy hetes nyaralás során tehát körülbelül 30 500 és 42 ezer forint közötti összegre lehet számítani az ENC készülék bérlésével és a vele való spórolással együtt.

Fontos megjegyezni, hogy a horvát rendőrség szigorúan ellenőrzi a sebességhatárokat, és az elmúlt években több mint 1700 sebességmérő készüléket telepítettek az országban. A bírságok mértéke a szabálysértés súlyosságától függ, így a gyorshajtásért akár 300 eurós, azaz körülbelül 118 ezer forintos bírság is kiszabható. Ezért különösen fontos, hogy betartsuk a sebességhatárokat és egyéb közlekedési szabályokat Horvátországban.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló