Celeb

Ez a nap más mint a többi: egy rakás híres ember ünnepli ma a születésnapját

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.23 | 06:46

Vagy a mai napban van valami, vagy a kilenc hónappal korábbiban.

Július 23.

Persze több olyan nap is van az évben, amikor nem egy vagy kettő, hanem több híresség is ünnepli a születésnapját, de a mai azon ritka napok egyike, amikor két kéz kell a megszámolásukhoz. Vajon július 23-a a spirituálisan erős napok egyike, ami jó nap a születésre? Mi lehet a nagy titok?

Lehet, hogy semmi. Az év 204. napján a Lenkék ünneplik a névnapjukat, Egyiptom pedig a forradalmat, Abbázia meg a függetlenségét. Csupán egyetlen esemény utal a szülésre, az is az újjászületésre és áttételesen: 2004-ben, ezen a napon adták át Mostarban az újjáépített Öreg hidat. És az utolsó Árpádházi uralkodó, III. András is július 23-án kezdett uralkodni, de az inkább a vég kezdete, és nem valami új megszületése.

Lehet, hogy 9 hónappal kell keresni az okokat? Lehet, hogy a fogantatás ideje a fontos pillanat, abban van a varázslat?

Október 23.

A dátumot megpillantva most minden rendes magyar ember, élükön  a rendes magyar összeesküvéselmélet-hívőkkel, összevonja a tekintetét, sokat sejtetően hümmögni kezd, és arra gondol, ez nem lehet véletlen. Pedig de. Mert mi köze lehet a születéshez egy levert forradalomnak? Ugye, hogy semmi! Az év 296. napja, amikor a Gyöngyik büszkék a nevükre, Új-Zéland a munkát ünnepli, mi pedig a Magyar Köztársaság kikiáltását, ami, ha úgy vesszük, egy születés.

Csakhogy mi most nem az október 23-ai, hanem a július 23-ai születésnapokról beszélünk, így ez em magyarázat a celebszületésnap-cunamira. Úgyhogy másra nem tudunk gondolni, minthogy akkortájt lesz masszívan esős és kellemetlenül hideg az időjárás, a páros pedig először maradnak otthon, a takaró alatt, a kellemesen melegre fűtött lakásban. És mire gondol ilyenkor az ember, na mire?

Nem feltétlenül Jessica Albára, de a szexre.

De most akkor nézzük, ki mindenki is született július 23-án.

Polgár Judit

Kezdjük a hazai vonatkozással, mert olyan is van. 1976-ban látta meg a napvilágot a legifjabb Polgár lány, Judit, aki akkor még talán nem tudta, hogy sakkozó válik belőle, ráadásul nem is akármilyen. A nemzetközi nagymester és magyar szuperbajnok, aki 2016 novembere óta az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának az egyik arca, idén tölti be a 40. életévét. A 2014-ben visszavonult Polgár Judit több rekordot is felállított karrierje során: ő volt az első nő, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyert, aki a legjobb 10 közé került az abszolút világranglistán, aki a férfiak között világbajnoki döntőn vett részt és aki aki Európa-bajnokságon abszolút kategóriában érmet szerzett. Olyan nagy neveket is lenyomott, Szpasszkij vagy mint a két egykori vetélytárs, Kaszparov és Karpov. 2008-ban Kepes András könyvet írt róla.

Legyőzni a lehetetlent: a Kaszparov sztori | Judit Polgar | TEDxDanubia

Judit személyes élményeit osztja meg a TEDxDanubia színpadán arról, hogy szinte kivétel nélkül mindenki furcsa szemmel nézte ezt a fiatal lányt, később fiatal hölgyet, mit is keres ebben a férfias világban. Könnyedén nyerhetett volna tudásával női sakkversenyeken, számára a kihívás az abszolút világbajnoki cím volt. A férfiak világába azonban nem könnyű betörni…

Daniel Radcliffe

A kis Harry Potter már nagyfiú, vagyis inkább felnőtt, ma tölti be a 27. életévét. Ha popsztár lenne, akkor elkezdhetne félni a 27-es átok miatt, csakhogy ő színész és jófiú. Nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy önzetlenül segített egy turistán, akit a londoni utcán raboltak ki. Filmes karrierjét még 1999-ben kezdte Copperfield Dávidként, aztán jött a Potter-széria. Azóta csupa érdekes filmben vállalt szerepet. Eljátszotta többek között a fiatal Allen Ginsberget (Kill Your Darlings), Frankenstein professzor púpos inasát, Igort (Victor Frankenstein) és egy folyton fingó vízihullát is (Swiss Man Army). Radcliffe nagy zenerajongó, imádja a rapet, amit Jimmy Fallonnál zseniálisan be is bizonyított.

Daniel Radcliffe Raps Blackalicious’ “Alphabet Aerobics”

Jimmy challenges hip-hop lover Daniel Radcliffe to rap Blackalicious’ tongue-twisting “Alphabet Aerobics.”

Halié Szelasszié

Az 1892-ben született és 1975-ben meghalt Szelasszié neve, aki Etópia uralkodója volt, lehet, hogy nagyhirtelen senkinek nem mond semmit, de ha azt mondjuk, rasztafariánus vallás, akkor már lehet, hogy ismerősen cseng. Az 1930-as évek eleje óta a jamaicai vallás követői őt tekintik vallási szimbólumuknak és Isten földi inkarnációjának, szóval lehet, hogy mégsem halt meg. Szelasszié eredeti neve Ras Tafari Makonnen volt, ebből jött a rasztafari elnevezés. Bár ő maga az etióp kereszténység követője volt, mégis egy másik vallás szent embere lett, köszönhetően egy Mosiah Garvey nevű raszta prófétának, aki Szelasszié trónra lépésekor kinyilatkoztatta: “eljött a fekete király”. Az erre megalakult vallási csoport élő istenként tekintett Szelassziéra, akihez a hívek a reggae zene hallgatásával és masszív fűszívással kerültek közel spirituálisan. Amikor e két, világszerte népszerű dolognak köszönhetően a rasztafari mozgalom terjedni kezdett, a Szelasszié iránti áhitat és tisztelet is továbböröklődött.

Martin Lee Gore

A Depeche Mode iránti rajongás a németországi mellett nálunk az egyik legszámottevőbb. Egy-egy új lemez érkeztekor az angol zenekar mindig koncertet dupláz Magyarországon, ami elég szép teljesítmény egy kis méretű országtól. A DM feminim külsejű tagja, a lírai vonalat képviselő Martin Gore idén lesz 56 éves. A zenész a Depeche mellett szólólemezeket is készít, eddig kettőt adott ki, 2012-ben pedig jóbarátjával Vince Clarke-kel (Erasure) adott ki duóban egy nagylemezt.

Depeche Mode Somebody Live

taken from 101 live for the masses In Pasadena, California in 1988. Somebody (track from Some great reward written and performed by Martin L. Gore)

Philip Seymour Hoffman

Morzsoljunk el egy könnycseppet és ezt most nem az irónia kedvéért mondjuk. Az amerikai színész idén ünnepelné 50. születésnapját, ha 2014-ben nem halt volna meg drogtúladagolásban. A folyamatosan depresszióval és a drogokkal küzdő Hoffman pedig akkor már évek óta tiszta volt, ráadásul rendezett családi életet is élt. De ezen a szép napon mégse a sötét oldalára emlékezzünk, hanem páratlan tehetségére, valamint jobbnál jobb színészi alakításaira, amik szerencsére nem szálltak vele a sírba, hanem az emlékezet és a filmművészet megőrzi valamennyit.

Top 10 Philip Seymour Hoffman Performances

Big role or small, good guy or bad, he always strived for the best. Often considered one of the finest actors of his generation, Hoffman impacted the way we think about acting. He could slip so fully into his roles, viewers could forget they were watching a portrayal and not the real person.

Woody Harrelson

Akárcsak Martin Gore, úgy Woody Harrelson is idén tölti be az 56-ot. Matthew McConaughey, a vegán konyha és a marihuána legalizálásának nagy barátja Oliver Stone filmjével, a Született gyilkosokkal vált egy csapásra világhírűvé. Ő játszotta Mickey Knoxot a pszichopata bűnözőt, aki a csajával (Juliette Lewis) végigrongyol Amerikán, és mindenkit megöl, aki él, mozog és nem szimpatikus neki. Harrelsont most épp a Majmok bolygója harmadik részében láthatjuk, jövőre pedig a Han Solo moziban fog főszerepelni.

Natural Born Killers Little Johnny Joke

The following clip belongs to Warner Bros. Entertainment Inc. Little Johnny Joke From Natural Born Killers

Slash

A gitáros, akinek kis túlzással még sosem láttuk az arcát, mert vagy a haja takarja el, vagy ha az nem, akkor egy méretes napszemüveg. A polgári nevén Saul Hudson nevet viselő zenész idén lesz 52 esztendős. Zenekarai közül az éppen újra összeállt és sikeres turnét toló Guns N’ Roses a legismertebb, de a Slash’s Snakepit és a Velvet Revolver sem panaszkodhatott, amíg létezett. 2010 óta szólólemezeket ad ki a zenekarosdi helyett, és végül is igaza van, mert így aztán végképp senki nem szól bele abba, hogy mit és hogyan penget.

Slash // Bad Rain (OFFICIAL VIDEO)

‘Bad Rain’ is taken from Slash’s latest album ‘Apocalyptic Love’ which is out now on Roadrunner. Click here to get your copy http://bit.ly/Tt7qtE

Paul Wesley

A kölyökarcú színész annyira nem kölyökkorú, idén tölti be a 35-öt. Őt igazán a fiatalabb korosztály ismeri, de a körükben nagy népszerűségnek is örvend, az Alkonyat mozis széria tévés megfelelője, a Vámpírnaplók férfi főszerepe okán. A színész főként tévében játszik, feltűnt olyan sikeres szériákban, mint a 24, az Everwood, a Narancsvidék, a Smallville, a Döglött akták meg a CSI. A jégkorongért és a snowboardért rajongó színész Instagram oldalán elég jó képek vannak, ezen itt a kutyájával látható.

Mad doggin #wideluxf7

A post shared by Paul Wesley (@paulvedere) on

Régi korok sztárjai

Itt véget is ér a felsorolás, bár tudnánk még pár nevet a fentiek mellé tenni, jórészt a régi korok sztárjait. A 48-49-es szabadságharc leverésének évében született például Zichy Géza zeneszerző, színmű-író, titkos tanácsos, császári és királyi kamarás, főrendiházi tag, aki nagyon sokat tett a Monarcia alatt a magyar kultúra fejlődéséért, egyfelől művészeti, másfelől mecénási tevékenységével.

Július 23-ai születésű Bródy Sándor is, akit talán elsősorban a róla elnevezett utcáról ismernek, ahol a Magyar Rádió épülete is található, egyébként pedig kiváló író, publicista és drámaszerző volt a 19. és a 20. század fordulóján. Bródy János meg a távoli rokona.

Szomorú aktualitás

Ha a születésekről beszéltünk eddig, akkor úgy az igazságos, ha a végén a halálnak is adunk pár sort. Július 23-a nem szerencsés dátum az énekesnők számára. Ezen a napon ment el Cserháti Zsuzsa és Amy Winehouse is. De azért ne búsuljunk.

Amy Winehouse – Rehab

Get AMY OST now: http://po.st/AMYOST3 Listen back to ‘Frank’, ‘Back To Black’, and ‘Lioness: Hidden Treasures’, the Amy Winehouse albums, now: http://po.st/AmyWSpotify Get Amy Winehouse At The BBC: http://po.st/gZgwDm | Amazon http://po.st/4awZ14 The estate of Amy Winehouse is donating the record royalties it receives from the sale of this box set to the Amy Winehouse Foundation.

Cserháti Zsuzsa – Különös szilveszter.

Szilveszter éjjel, ülünk egy széken, kettesben úgy, mint rég, A szemedet nézem s hirtelen érzem, felszáll velünk a szék, Kirepül az ablakon, átsuhan a városon, Vigyázok, hogy el ne szédülj, s átölel karom. Részegek a csillagok, pezsgőt iszik fenn a hold, Álmos, öreg felhők között furcsán imbolyog…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló