Királyi család

Botrány készül: Harry és Meghan után a Netflix a királyi család másik botrányába nyúl bele

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.08 | 10:48

Filmet készít a Netflix András yorki herceg 2019-es elhíresült - óriási hazai és nemzetközi botrányt kavaró - BBC-interjújáról, amelyben az uralkodó öccse igyekezett magyarázni kapcsolatát a pedofil-bántalmazó Jeffrey Epsteinnel.

Epstein társa lehetett a herceg a bűncselekményekben?

A szóban forgó Newsnight-interjú 2019 novemberében került adásba, és azért volt különösen érdekes, mert András hercegről már évekkel korábban kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt Jeffrey Epsteinnel, akit nem sokkal az interjú előtt holtan találták börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Epstein ellen szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, Virginia Roberts-Giuffre feljelentette. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.  Szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A yorki herceg az esetet váltig tagadta.

Az interjú a földbe döngölte András herceget…. vagy inkább a herceg magát?

Kijelentette azt is, nem felelhet meg a valóságnak Roberts-Giuffre állítása arról, hogy 2001. március 10-én is szexuális kapcsolatot folytattak Londonban, mert a herceg szavai szerint aznap egyik leányát, Beatrix hercegnőt vitte egy Pizza Express étteremben tartott születésnapi partira, márpedig ő erre pontosan emlékszik, hiszen igencsak ritka és szokatlan eseménynek számít, hogy ő egy Pizza Express étteremben megforduljon.

A herceg udvari forrásokból származó nem hivatalos médiaértesülések szerint azért egyezett bele a BBC-interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben. Széles körben cinikusnak ítélt kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart, és András közéleti szereplőként betöltött státusa végül tarthatatlanná vált.
2022 elején András herceg peren kívül megegyezett a szexuális visszaéléssel kapcsolatos eljárásban, és sajtóértesülések szerint 12 millió font (5,2 milliárd forint) kártérítés megfizetését vállalta Virginia Roberts-Giuffre számára.

Belátunk a kulisszák mögé: kik és miért szerveznek ilyen interjút?

A Scoop című filmben az alkotók a nevezetes interjú történetét járják körbe: bemutatják, hogy a BBC hogyan egyezkedett a yorki herceggel és munkatársaival a televíziós megjelenésről, hogyan zajlottak az interjú próbái, aztán maga a beszélgetés hogyan folyt, végül gazdag képet adnak a szóban forgó Newsnight-epizód megalázó következményeiről is.

Az exkluzív televíziós interjúk megszervezéséről ismert Sam McAlister könyvet is kiadott Scoops: Behind The Scenes of the BBC’s Most Shocking Interviews (A BBC legmeghökkentőbb interjúinak kulisszái mögött) címmel, és a yorki herceg esetét feldolgozó filmnek is ez a kötet adja az alapját.

András yorki herceget Rufus Sewell, a Newsnight műsorvezetőjét, Emily Maitlis-t pedig Gillian Anderson játssza a filmben. Keeley Hawes látható majd a yorki herceg egykori titkára, Billie Piper pedig Sam McAlister televíziós producer szerepében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Meghalt Adorján András
  • szerző:nuus
  • 2023. 05. 12.