Életmód

Ha igazi sörös arc vagy, ezeket a belga söröket egyszer biztosan megkóstolod

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.05 | 16:57

Mert ha már sör, akkor a belgák állnak az élen millióféle fajtával és ízzel.

A fene se gondolta volna, ugyanakkor meg valahol teljesen logikus, hogy a sörnek és a főzőmestereknek nem egy, nem kettő, hanem ennél jóval több védőszentje van,

legalább 12.

A legismertebb talán Gambrinus, akiről sört is neveztek el, és érdekes módon még női védőszentje is akad a sörnek, ő Szent Brigid.

Június 5-e viszont Szent Bonifác napja, aki egy angol származású német katolikus püspök volt. A pogányok ölték meg 754. június 5-én, és a legenda szerint a halála helyén forrás fakadt. Nyilván sör csordogált belőle. A szent embert Németországban a mai napig nagy tisztelet övezi, egyébként pedig nemcsak a sörfőzők, de a szabók védőszentje is. Bonifácnak van némi magyar vonatkozása is: az alsó állkapcsa az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található, de ne kérdezzétek, hogy miért. Csak.

A sörfőzők (egyik) védőszentjénak napja alkalmából előszedtük az Uproxx nemrégiben megjelent értő ajánlását a belga sörökről, amit az olvasói-fogyasztói vélemények alapján állítottak össze. 10 belga sör, ami kihagyhatatlan, amit az életedben egyszer meg kell kóstolnod – különben nem állíthatod magadról, hogy te a sör nagy barátja vagy.

BELGIAN PALE ALE — TARAS BOULBA

Ez a borostyánszínben játszó sör állítólag nagyon itatja magát. Az ember leül meginni egy pohárkával, és észre sem veszi, hogy már az ötödiknél tart. Pontosabban azt észreveszi. Azt viszont nem, hogy hogyan jutott oda.

BELGIAN STRONG PALE ALE — LA CHOUFFE

Erős, fűszeres sör, 8% körüli alkoholtartalommal, mégis lehet belőle sokat inni a veszélyes berúgás kockázata nélkül, amit nem tudjuk, hogy csinál ez a sör. Hatását tekintve inkább a kicsattanóan jókedvű, italozó szerzetest hozza ki belőled, aki sört iszik és azt is prédikál.

België smaakt prima. In de zon. #lachouffe #viavia #valparaiso

A post shared by ➵ ♡ ☼ ≋ (@coucoucami) on

BELGIAN IPA — DE RANKE XX BITTER

Igazi különleges ízvilága van ennek a belga ipának. Száraz és nagyon keserű, ezért az első korty után könnyen lehet, hogy úgy döntesz, ebből többet nem, ugyanakkor a fűszerességének köszönhetően mégis van egy édes-gyümölcsös utóíze is, ami miatt meg mégis újra és újra belekóstolsz. Igazi 22-es csapdája.

#xxbitter #brouwerijderanke #cervejariosorocaba

A post shared by Anderson Torres (@andytorres02_) on

TRIPEL — WESTMALLE

Ebben az aranyszínű, krémes, fűszeres, édes és gyümölcsös sörben háromszoros mennyiségben található maláta, mint egy sima sörben, erre utal a neve is. Bár az alkoholtartalma 9,5 %, mégis könnyű, pezsgő érzést kelt. Olyan, mint egy napfényes nyári nap egy örökzöldekkel beültetett sörkertben.

When near Belgium… … #trappist wanted a #westvleteren could only find #westmalletripel #beer

A post shared by Katie Lowe ? (@katie_scarlett_k8) on

SAISON — SAISON DUPONT

Ezt a könnyű sört télen készítik, ám a nyári szárazság idején eshet a legjobban. Mindenféle mezei növényt kevernek bele: bors, citromfű, koriander, szerecsendió, zsálya és kakukkfű, de van ahol petrezselyem és rozmaring is kerül bele.

OUD BRUIN — MONK’S CAFÉ FLEMISH SOUR ALE

Ha te a barna sört szereted, akkor ez lesz a te italod. Keveredik benne sok minden az almaecettől kezdve, cseresznyén és vanílián át, az aszalt gyümölcsökig, a végeredmény pedig egy enyhén savanykás, de nagyon vonzó íz, amihez folyton visszatérsz.

enjoy all the moments.

A post shared by Brandi Bresley (@randomgypsy) on

BELGIAN STRONG DARK ALE — NOIR DE DOTTIGNIES

Ez a sör már annyira barna, hogy fekete. 9%-os és nagyon veszélyeset tud ütni az ember kobakjára, ha nem vigyáz vele. Íze félúton van a keserű és az édes között, ami elég jó kombó. A komló és a maláta úgy harmonizál benne, mint a gyümölcs és a fűszer, vagy mint hatásában a részegség és a boldogság.

FLANDERS RED ALE — CUVEE DES JACOBINS ROUGE

A vörös sörök Flandriából származnak, és úgy általában igazi különlegességnek számítanak. Ezt a sört gyümölcsös savanyúság jellemzi, amit a speciális élesztőtől és a spontán erjedéstől kap meg. Cseresznyéből készül, némi méz hozzáadásával, ami balzsamos ízt kölcsönöz az italnak.

Hörde jag skål? #semester #öl #craftbeer #cuveedesjacobinsrouge

A post shared by Marco Berg (@marco_a_berg) on

LAMBIC — CANTILLON FOU’ FOUNE

Állítólag ez a sör a gyümölcsös sörök királya, egy igazi legenda. Több ízben is létezik, a cseresznyés, a málnás, az őszi- és sárgabarackos a legnépszerűbbek. Az íze édes-savanykás, de persze nem úgy, mint egy jó kínai leves. Mert akkor leves lenne, és nem sör.

GUEUZE — OUDE GEUZE GOLDEN BLEND

Ebben a sörben van élesztő, gyümölcsök (citrom, grapefruit) és mogyoró is, és ezek így együtt elég sajátos ízt adnak ennek a sörnek. Évekig erjesztik a cuccot hozzá, és ami a végén megmarad, a lényeg, az kerül az italba. Ínyencsör.

Oude Geuze Golden Blend is?!

A post shared by @floridabeer on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló