Életmód

Kiborgok, gyíklények vagy halak leszünk ezer év múlva?

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.09 | 09:13

Az ember még mindig teljesíti a természet törvényeit, testünk és fajunk folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a változó környezethez. Ha visszanézünk, mennyit változott a homo sapiens az elmúlt ezer évben, ijesztő, mivé válhat a következő ezerben!

Az biztos, hogy jóval magasabbak leszünk. Az elmúlt 130 évben világszerte megfigyelhető volt, a távol-keleti népeknél különösen, hogy nőtt az emberek átlagmagassága. Több esetben sok-sok centiméterrel lettünk magasabbak!

Biztos, hogy egyre nagyobb szerepet játszik majd az életünkben a robotika. Minden jel arra mutat, hogy egyre több mechanikus gép kerül be az emberi testbe. Nemcsak sérült, elvesztett végtagokat fogunk pótolni így a jövőben, hanem jobb látásért, hallásért, jobb teljesítményért is a robotikában keressük majd a megoldást. Sci-fi? Ma már széles körben elterjedtek például a hangrögzítésre is képes hallókészülékek, innen egy lépésre vannak a beépített telefonosok.

Az Oregon-i Egyetem kutatói közben olyan bionikus szemeket fejlesztenek, amivel újra láthatnak a vak emberek. S akkor miért ne lehetne infra-, éjjellátó-szemeket is fejleszteni, vagy olyanokat, amivel láthatóvá vállnak mondjuk a különböző elektromos kisülések, rezgések, hullámok.

Azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a külsőnk fog megváltozni, de a belsőnk is. A túlélés érdekében ugyanis a testünk mikroszkopikus szinten is folyamatosan változik. Egy oxfordi tanulmány HIV-fertőzött dél-afrikai kisgyerekeket vizsgált meg, akik teljesen tünetmentesen élnek együtt a betegségükkel. Kiderült, a szervezetük magától létrehozta a saját védelmi rendszerét a HIV ellen, s nem engedni a vírust AIDS-cé fejlődni.

Nemsokára a filmvásznokról a realitásba lép át a DNA és géntervezés, módosítás, amivel akár az öregedés, vagy a különböző betegségek hatásaival szemben is immunissá válhatunk.

Teljesen más irányba viheti el a fejlődésünket, ha egyszer kolonizáljuk a Marsot. A Vörös Bolygót 66 százalékkal kevesebb napfény éri, mint a Földet. Tehát a leendő marsiaknak nagyobb pupillái lesznek, hogy több fényt nyeljenek el a látáshoz. Mivel a gravitáció meg 38 százaléka a miénknek, a marslakók jóval magasabbak lesznek a földlakóknál! Robert Zubrin amerikai asztrofizikus szerint ez még látványosabb lesz az űrben eltöltött idő növekedésével, hiszen a gravitáció hiánya lehetővé teszi az emberi gerincnek a jelentős növekedést is.

via GIPHY

Visszatérve: az egyik legjelentősebb változás az életkor, vagy akár a halhatatlanság tekintetében következhet be. Az örök élet kergetése arra fogja ösztökélni az embert, hogy ha a biológiai testét nem mentheti meg, akkor megtalálja a módját az agyának, lelkének vagy személyiségének egy gépbe való letöltésének. Megdöbbentő, de olasz és kínai tudósok már sikeresen kísérleteztek állatok fejtranszplantációjával. És nem adták fel, hogy emberekkel is megpróbálják.

Akármi is történjen az elkövetkező ezer évben, az biztos, hogy az emberi faj folyamatosan változik. És minél gyorsabban alkalmazkodunk, annál biztosabban küzdünk meg a minden fajt veszélyeztető  kihalással.

Forrás: YouTube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló