Környezet

Egyre brutálisabb a kánikula – A hőség elleni természetes módszert Amerika már tudja

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.19 | 13:33

Nemcsak nálunk egyre durvább nyaranta a kánikula. Az amerikai nyugatot az utóbbi években letaglózó meleg sújtja, ezért több módszert is ki kellett találniuk a hőség enyhítése, a hűs érzés természetes elérése érdekében.

Jó példával járnak elöl az amerikai városok a hőség enyhítése terén: a fák ültetésétől az utcák fehérre festéséig több praktikával igyekeznek megküzdeni a rendkívüli meleggel.

Azt, hogy mekkora a gond az Egyesült Államok nyugati részén, jól mutatja, hogy 2013-ban Los Angeles lett az első nagyváros, amely törvényt fogadott el arról: minden új otthonnak rendelkeznie kell hűvös tetővel.

Azóta a város – ahol a 35 Celcius fokos napok száma 2050-re várhatóan jelentősen emelkedni fog – számos egyéb kezdeményezést vezetett be a kánikula ellen, a hűs érzés természetes eléréséért,  beleértve a járdák fehérre festését és a Green Standards Building Code kiterjesztését, ami azt jelenti, hogy a nem hideg tetőket a felújítások, építkezések során hűsítő bevonattal kell ellátni.

A kárenyhítési erőfeszítések ellenére a lakosság továbbra is szenved a túlmelegedéssel összefüggő problémákkal.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szélsőséges hőség miatti segélyhívások száma Los Angelesben 2018 és 2022 között közvetlenül összefügg a 32 Celsius fokos, vagy annál is melegebb napok számával.

A tudás már megvan a kánikula ellen – de nem mindenhol használják

Steffen Lehmann, a Nevadai Egyetem Urban Futures Lab igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a tudás már megvan ahhoz, hogyan lehet a hűs érzést természetesen elérni, de sok helyen ezt nem alkalmazzák, ami igen frusztráló. Egyes szakértők azt mondják, hogy a városok nincsenek megfelelően felkészülve erre.

Egyre elviselhetetlenebb a hőség Amerikában – Fotó: pixabay

Márpedig 2024 júniusában Kaliforniában, Nevadában, Utahban és Arizonában szinte folyamatos a hőség. Ezen államok lakói akár 46,1 fokos hőmérsékletet is tapasztaltak. Amerika lakosságának körülbelül 80 százaléka él városi területeken – ahol a hősziget-hatás drasztikusan ronthatja a meleg időjárás hatását.

Milyen módszerek segíthetnek azonban?

Ültessünk fákat

A faültetésről széles körben ismert, hogy árnyékot biztosítva csökkenti a felszín és a levegő hőmérsékletét, míg a párolgás és párologtatás révén természetesen hűt. A kutatások kimutatták, hogy a városi erdők hőmérséklete átlagosan 1,6 C-kal alacsonyabb, mint az erdő nélküli városi területeké.

Ennek eredményeként az Egyesült Államok városai bevezették saját zöldítési kezdeményezéseiket a kánikula ellen.

A fehér festék a nyerő

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy egy tiszta fehér tető, amely a napfény 80 százalékét visszaveri, körülbelül 31 Celsius fokkal hűvösebb marad egy nyári, meleg délutánon.

Az ötlet nem új – Észak-Afrika és Dél-Európa városai évszázadok óta élnek ezzel a módszerrel a hűs érzés természetes eléréséért.

Steffen Lehmann 2012-ben segített is a fehér tetők festésében Ausztráliában, ahol a közösségi projektek segítségével akár 2,5 Celsius fokkal hűtötték le az épületek belsejét. A mozgalom a jelek szerint végre az Egyesült Államokba is eljut – jegyezte meg.

New York városa a közelmúltban több mint 10 millió négyzetláb (vagyis 930 ezer négyzetméter) tetőt vont be fehérre, ami 30 százalékkal csökkenti az épületek belső hőmérsékletét, tehát hatékony a hőség ellen.

Kalifornia eközben frissítette az építési szabályzatát is, hogy népszerűsítse a hűvös tetőket – ezeket tartják az energiamegtakarítás egyik fontos eszközének.

A hőség ellen a tudósok szerte a világon menő festékbevonatokat fejlesztenek járdákra, tetőkre és falakra, amelyek speciális adalékanyagokat tartalmaznak a nap melegének visszaverésére.

A fehér festék visszaveri a napfényt, de a festékbevonat nagy koncentrációban tartalmaz pigmenteket, ami azt jelenti, hogy a festék vízálló és fényvisszaverő tulajdonságokkal is rendelkezik. A bevonatok bizonyítottan segítenek a gyalogosoknak abban, hogy 1,5 Celsius fokkal hűvösebbnek érezzék a környezetet.

A hőség ellen természetes módszerek is alkalmazhatók – Fotó: pixabay

Adatok gyűjtése

Az adatgyűjtés ugyancsak fontos szerepet játszik a jövő tervezésében, ha hőről van szó.

A 2022-es esztendőben a National Oceanic and Atmospheric Administration által finanszírozott hőtérképezési tanulmány részeként 60 önkéntes mérte a reggeli, délutáni és esti hőmérsékletet a Las Vegast is magába foglaló Clark megyében.

Az adatokból készült térkép megmutatta, hogy a megnövekedett hőmérséklet Észak-Las Vegasban, Las Vegas keleti részén és a belvárosban a legrosszabb, ahol akár 6 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint a város más részein.

A megye arra használja fel az adatokat, hogy tájékoztassa az illetékes hatóságokat. Az intézkedések magukban foglalják a közösségi hűtőközpontok létesítését és a faültetési kezdeményezéseket is.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló