Életmód

Naptej: ezt jelentik a csillagok és az SPF értékelés

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.26 | 15:33

A bőrrák kialakulása miatt ajánlatos 20 perccel a napra menetel előtt bekenni a bőrünket. De vajon milyen naptejjel? Mit jelentenek a csillagok és az SPF értékelés, ami a flakonon olvasható?

A legtöbb ember ismeri az SPF-et, a naptej elején található számot, ami a fényvédelmi faktort jelöli. Minél magasabb a szám, annál jobb a védelem az UVB sugárzás ellen, ami leégést okoz. De vajon hallott már a csillagos minősítésről? Ez is fontos lehet a fényvédő kiválasztásakor.

Szakértők szerint kétóránként érdemes kenni magunkat naptejjel a napon/Fotó: 123rf.com

A csillagok száma az UVA sugárzás elleni védelmet mutatja – írja a bbc.com. Az UVA a bőr öregedéséért, a pigmentfoltokért és a bőrrák egyes típusaiért felelős. Fontos, hogy mindkét sugárzás ellen védekezzünk, ezért érdemes magas SPF-értékű és magas csillagos minősítésű fényvédőt választani.

A fényvédő krémek nem nyújtanak 100%-os védelmet. Ajánlott testet eltakaró lenge ruhát viselni és árnyékot keresni.

A csillagos minősítés 1-től 5-ig terjed, az ötös a legjobb. A fényvédőt bőségesen és egyenletesen kell felvinni a bőrre, 20 perccel azelőtt, mielőtt napra mennénk. Két óránként, úszás vagy izzadás után újra kell kenni. Válasszon vízálló fényvédőt, ha vízben is tartózkodik.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.