Életmód

Mérgezőek a műanyag palackok – Súlyos betegséget okozhatnak

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.28 | 19:34
  • trendindex: 3

A műanyag palackok kényelmesek, praktikusak, és szinte mindenhol ott vannak. De vajon tudjuk, hogy mit áldozunk fel a kényelem oltárán? Egy friss kutatás aggasztó összefüggést tárt fel a műanyag palackból való ivás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között. Mint kiderült, mérgezőek a műanyag palackok, és ennek a betegségnek a kockázatát növelik.

Már korábban is megfigyelték, hogy lehet összefüggés, a műanyagoknak való kitettség és bizonyos betegségek között, de nem tudták tudományosan alátámasztani a feltevést. Egy áttörést hozó tanulmány azonban most közvetlen bizonyítékot szolgáltat, hogy a biszfenol A (BPA) csökkentheti az inzulinérzékenységet, a vércukorszint szabályozásában segítő hormont, vagyis tényleg mérgezőek a műanyag palackok.

Egy tanulmány szerint mérgezőek a műanyag palackok – Fotó: 123rf.com

Az inzulinreakció csökkenése, inzulinrezisztencia néven ismert, krónikus magas vércukorszinthez és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának jelentősen megnövekedett kockázatához vezethet.

Mi igazolja, hogy mérgezőek a műanyag palackok?

A businessinsider.com információi szerint a Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem kutatói által végzett tanulmány 40 egészséges felnőttet vizsgált. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport placebót kapott, a másik pedig napi 50 mikrogramm BPA-t, ami egy műanyag palackok gyártására gyakran használt vegyi anyag.

Négy nap elteltével a BPA-t kapott résztvevők kevésbé reagáltak az inzulinra, míg a placebocsoportnál nem tapasztaltak változást.

A résztvevők által kapott BPA-dózis, napi 50 mikrogramm testtömegkilogrammonként. Jelenleg ez az EPA által biztonságosnak minősített mennyiség.

Todd Hagobian, az új tanulmány vezető szerzője és a Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem professzora egy sajtóközleményben elmondta, ezek az eredmények arra utalnak, hogy az USA EPA biztonságos adagját talán újra kellene gondolni.

(Via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.