Életmód

Ozempic: Népszerű vércukorszint-gyógyszerről sejtik, hogy vakságot okozhat

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.05 | 09:32

Felmerült a gyanú, hogy az Ozempic vagy Wegovy nevű gyógyszerek szedése összefüggésben lehet egy ún. NAION nevű vakságbetegség kialakulásával.

Nemrégiben felmerült aggodalmak szerint azok, akik Ozempic vagy Wegovy vércukorszint- és étvágycsökkentő gyógyszereket szednek, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve egy ritka vakságformával szemben. Egy friss kutatás szerint az érintetteknél nagyobb eséllyel alakulhat ki egy ún. nem-arteritises elülső ischaemiás opticus neuropathia (NAION). Ez hirtelen és fájdalommentes látásvesztést okozhat a szemben – írja a cnn.com

A Mass Eye and Ear orvosai tavaly nyáron figyeltek fel arra, hogy szokatlanul magas a NAION-nal diagnosztizált betegek száma. A diagnózis viszonylag ritka – a lakosság 100 000 tagjából kb. 10 fő tapasztalhatja. De az orvosok egy héten belül három esetet is regisztráltak, és mindegyik beteg szemaglutid (testsúlycsökkentő és diabétesz) gyógyszert szedett.

Azonban a kutatás, amely a JAMA Ophthalmology orvosi folyóiratban jelent meg, nem tudja bizonyítani, hogy biztosan a szemaglutid gyógyszerek okozzák a NAION-t. Továbbá egy szakosított orvosi központból származó viszonylag kis betegszám nem rávetíthető szélesebb populációra.

A Novo Nordisk, az Egyesült Államokban forgalmazott egyetlen szemaglutid gyógyszer-gyártó cége hangsúlyozta, hogy a tanulmányban szereplő adatok nem elegendőek egy ok-okozati összefüggés megállapításához. A cég szóvívője azt mondta a CNN-nek, hogy a szemaglutidok használata jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban. Ez pedig növelheti a mellékhatásokat tapasztalók számát is.

Ozempic
Forrás: Pixabay

A NAION a glaukóma után a második leggyakoribb oka az optikai ideg vakságának

A kérdést kutató szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy noha az Ozempic gyógyszer sok pozitív eredményt ért el, a jövőbeni orvos-beteg megbeszéléseknek tartalmazniuk kellene a NAION kockázatát is. A szemaglutidek pontos kölcsönhatása a szemmel még nem teljesen ismert, és a NAION okát sem ismerik pontosan. Dr. Disha Narang, az Endeavor Health chicagói elhízás orvostudományi igazgatója szerint a vércukorszint változásai befolyásolhatják a szem lencséjének alakját és hatással lehetnek a látásra.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott címkék mind az Ozempic, mind a Wegovy esetében tartalmazzák a látásváltozásokat a lehetséges mellékhatások között. A Novo Nordisk jelenleg vizsgálja a szemaglutidek használata és a diabéteszes retinopátia közötti összefüggést egy 2027-ben befejeződő kísérletben.

Egyelőre azoknak a betegeknek, akik szemaglutidot szednek vagy kezelést fontolgatnak, meg kellene vitatniuk az orvosaikkal a kockázatokat és előnyöket. Különösen azoknak, akik más ismert optikai idegproblémákkal küzdenek, mint például a glaukóma vagy a korábbi látásvesztés, mondták a szakértők.

Szíveden viseled az egészséged? Akkor olvass még több hasznos cikket a témában az Egészség rovatunkban!

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.