Egészség

Amerikában piacra dobnak egy új gyógyszert, ami a legdurvább migrént is legyűri

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.18 | 12:17

Az engedélyt megkapta, jövőre már meg is lehet vásárolni a gyógyszertárakban. A probléma nálunk is rengeteg embert érint, úgyhogy reméljük, előb-utóbb itt is kapható lesz az Aimovig nevű gyógyszer.

Az Aimovig névre keresztelt krónikus migrén elleni gyógyszer megkapta az engedélyt Amerikára. A kaliforniai Amgen Inc. és a svájci Novartis AG közös fejlesztésére azért is volt szükség, mert ugyan most is léteznek olyan szerek, amik a legdurvább migrén megelőzésére és leküzdésére szolgálnak, de azok sok kellemetlen mellékhatással járnak, és eredetileg nem is a migrén ellen készültek, van köztük például epilepsziát kezelő készítmény is.

Amerikában egyébként népbetegségnek számít a migrén, nagyjából 10 millió embert érint, elsősorban is nőket, akiknél még a 30-as éveikben jelentkeztek az első komolyabb tünetek. Egy-egy migrénes roham a legdurvább esetben több órát, vagy akár napot is elvehet az ember életéből. Konkrétan lüktető fejfájással, émelygéssel, hányással, fokozott fény- és hangérzékenységgel jár együtt. Az Aimovig tesztelése elég jól sikerült, szinte kivétel nélkül mindenkinél radikálisan lecsökentette a migrénes napok számát, de olyan is volt, aki tünetmentessé vált tőle. Mellékhatást csak páran tapasztaltak: megfázást és/vagy légúti megbetegedést. A gyógyszer több mint ígéretes, bár a hosszú távú káros mellékhatásait, például terhes nőkre, még most vizsgálják. De a kilátások biztatóak, és ez a lényeg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.