Egészség

Hogyan úszd meg a kullancscsípést

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.23 | 17:15

Ha megcsíp, mindenképpen baj lesz vele, úgyhogy ajánlatos már a közvetlen találkozást is elkerülni. Ez pedig nem is olyan nehéz pár egyszerű tipp betartásával.

(kép: Pixabay)

A kullancs a nyár egyik legkellemetlenebb velejárója, nem csak azért, mert ha megcsíp, eléggé nehézkes procedúra az eltávolítása, hanem mert amíg a Kullancs-encephalitis ellen igen, addig a Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Szóval inkább tegyük meg előzetesen az óvintézkedéseket, mielőtt a természetbe megyünk, ha nem akarunk betegséget összeszedni ettől az élősködőtől!

Sokan kellemetlen illatuk miatt nem szeretik a különböző kullancsriasztó szereket, nekik lehet megoldás a különböző illóolajok használata, amik szintén távol tudják tartani a kullancsokat. A levendula, eukaliptusz, csombormenta, citrom és citromfű olaja egyaránt taszítóan hat a kullancsokra. Ahogy a fokhagyma is, de az egyes emberekre is.

A kémiai védekezés mellett pedig az is fontos, hogy fizikai védvonalat is építsünk: hosszú nadrággal, inggel fedjük a végtagjainkat, kerüljük a magas és nedves füvet. A kullancsok kevésbé érdeklődnek a sötét színű ruhák iránt, a világos színű textilen viszont könnyebb észrevenni és lesöpörni őket, úgyhogy ezt döntse el mindenki maga, hogy melyiket érzi biztonságosabbnak.

Bárhogy is védekezünk, túra után szinte kötelező egy alapos vizsgálat: minél hamarabb találjuk meg és távolítjuk el szakszerűen a belénk fúródott kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy átadjon nekünk valamilyen fertőzést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló