Egészség

Túlélési útmutató a nyári allergiához: 5+1 hasznos tipp a megkönnyebbülésért

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.28 | 17:26

A nyár örömeit gyakran megkeseríti az allergiaszezon. A levegő tele van szabad szemmel nem látható pollenekkel, amelyek megtapadnak a nyálkahártyánkon, mire szervezetünk védekező rendszere allergiás tüneteket produkál. A köhögés, viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás és orrfolyás sokunk számára kellemetlen perceket okoznak, ráadásul a nyári hónapokban a pollenek mellett a rovarcsípések és a napsugarak is kiválthatnak allergiás reakciókat.

Fotó: 123rf.com

A fűfélék, például a pázsitfű és az útifű egész nyáron allergiás tüneteket okozhatnak, júniustól a libatopfélék és lórom, augusztustól pedig üröm és parlagfű virágzása tetézi a problémát. Mivel a meleg idő miatt több időt töltünk a szabadban és gyakran nyitva hagyjuk az ablakokat, az allergének könnyen bejuthatnak otthonunkba. A Dyson szakértőinek segítségével összegyűjtöttünk néhány hatékony tippet a nyári allergia elleni védekezéshez.

  1. Sűrűn cseréljük az ágyneműt és a ruhákat

A nap során a szabadban viselt ruhákat hazaérkezéskor azonnal vegyük le, hogy ne vigyük be a pollenszemcséket otthonunkba. Az ágyneműt is gyakrabban cseréljük, mert a szellőztetés során a hajunkról, esetleg háziállataink szőréről apró részecskék kerülhetnek rá. Az ágynemű gyakori cseréje különösen fontos, mivel éjjelente a testünkről és hajunkról származó pollenrészecskék könnyen megtapadhatnak rajta, és az ágyunk így allergiás tünetek gócpontjává válhat.

  1. Teregessünk inkább bent

A meleg idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem odakint teregessük ki a mosott ruhát. A nedves szöveten azonban rengeteg pollen tapadhat meg, amelyeket aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor odabent, vagy ha lehetséges, szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat. A szárítógép használata nemcsak a pollenek távoltartásában segít, hanem gyorsabb és hatékonyabb is, így megspórolhatjuk a teregetést magunknak.

  1. Napi hajmosás

Allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni. Így nem visszük be sem az otthonunkba, sem az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket, és nyugodtabban alhatunk. Nyáron könnyen megszárad a hajunk, de ha olyan modern hajszárítót használunk, ami extrém hőhatás és így hajkárosodás nélkül képes szárítani, még a hajformázásról sem kell lemondani.

Fotó: 123rf.com
  1. Tisztaság mindenekfelett

Allergiaszezonban fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk otthonunk tisztaságára. Az apró pollenszemcsék megtapadnak háziállataink mancsain és szőrén, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bekerült szemcséket is eltávolítsuk. A padlószőnyegnél és a szőnyegnél mindenképpen jobb, ha csempe vagy faburkolat van a lakásunkban, de még utóbbi kettőt is rendszeresen tisztítani kell ahhoz, hogy eltűnjenek belőle a porhalmazok és más szennyeződések.

A megfelelő porszívó kiválasztása kulcsfontosságú. Érdemes több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkező készüléket választani, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon. Nagy könnyebbséget jelenthet az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik, így könnyebben elérhetjük az eldugott sarkokat és magasabban fekvő helyeket is, valamint könnyen mozoghatunk a helységek között.

  1. Tiszta cipő, rendes ház

Ha sok időt töltünk a szabadban, ahol a pollenek könnyen rátapadhatnak a cipőnkre, ezért mielőtt bemennénk otthonunkba, mindig vegyük le a cipőnket. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, rendszeresen mossuk meg a cipő talpát is. Otthonunk tisztán tartása érdekében érdemes egy cipőtárolót vagy cipőtisztító állomást kialakítani a bejárat közelében, ahol könnyen megszabadulhatunk a szennyeződésektől.

+1 A megfelelő légtisztító

Az igazi fegyver az allergia ellen egy korszerű légtisztító. A legmodernebb eszközök kettős szűrőrendszerrel rendelkeznek, amelyekben a HEPA H13 szűrő magába zárja az akár 0,1 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át – beleértve az allergiát kiváltó részecskéket is, az aktívszén réteg pedig eltávolítja a szagokat és gázokat, beleértve az illékony szerves vegyületeket és a formaldehidet is. A szennyeződések kiszivárgása ellen pedig nem csupán a szűrő rendelkezik teljesen zárt HEPA H13 szabvánnyal, hanem a készülék teljes egésze.

Egy hűsítő funkcióval bíró légtisztító az allergének mellett a hőség ellen is véd. A Dyson legújabb, Air Multiplier™ technológiával készült légtisztító ventilátorai másodpercenként 290 liter hűvösebb levegőt is szét tudnak teríteni a helyiségben, ezzel biztosítva a kellemes, hűvös környezetet otthonunkban. Az újgenerációs légtisztítók folyamatosan monitorozzák a levegőminőséget, automatikusan állítják a légáramlás sebességét, és algoritmusokkal szabályozzák a szoba hőmérsékletét, így biztosítva kellemes, hűvös és tiszta levegőt otthonunkban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló