Életmód

Gyorsan terjed a húsevő baktérium, Japánban egymás után szedi áldozatait, de Magyarországon is felütötte a fejét

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.25 | 11:36

Egyre aggasztóbb a húsevő baktérium terjedése. Legutóbb hazánkban, Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze halt meg a fertőzés következtében, Japánban pedig egymásután szedi áldozatait. Az ok egyelőre ismeretlen.

Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze gyors lefolyású betegség következtében életét vesztette – írja a blikk.hu. Az énekes, színészről kiderült, hogy húsevő baktérium okozta fertőzés ragadta el és néhány nap alatt elhunyt.

Ez a ritka, halálos baktérium szinte futótűzként terjed Japánban, ahol már több száz embert fertőződött meg – írja az independent.co.uk. A brit lap úgy tudja, 2024 első hat hónapjában több mint ezer streptococcus okozta toxikus sokk szindróma esetet jelentettek a szigetországban. Az idei rekordszám oka egyelőre ismeretlen. A kelet-ázsiai országban a bakteriális fertőzésben szenvedő betegek egyharmada meghalt.

A húsevő baktérium Japánban szedi az áldozatait, de már Magyarországon is felütötte a fejét/Fotó: 123rf.com

Az Egyesült Királyságban is szedi áldozatait a betegség. A dailymail.co.uk azt írta: egyes szakértők szerint a 2022 végén a szokatlanul magas Strep A megbetegedések mögött az immunitás hiánya húzódhat. Ennek az az oka, hogy az emberek nem voltak kitéve a normál szintű kórokozóknak a Covid-zárlatok miatt.

A betegség előfordulási arányai évről évre változnak, Európában 2022-ben a covid miatti bezárások miatt fordult elő, mivel gyengébb volt a lakosság immunitása.

A betegséget túlnyomórészt a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, közismert nevén az A-csoportú streptococcus   – írja a cdc.gov. Az intézet leírja a baktériumok okozta tüneteket. E szerint az első tünetek gyakran a láz és hidegrázás, izomfájdalom, hányinger és hányás. Az első tünetek megjelenése után általában körülbelül 24-48 órán belül sokszor alacsony vérnyomás alakul ki. Ha ez megtörténik, hirtelen súlyosabbá válik a beteg állapota. A szövődmények következtében a szervek leállnak és a szervezet sokkba kerül. Úgy tudják gyorsan megállítani a terjedését, ha a fertőzött szöveteket – ha kell a végtagokat – eltávolítják. 10 betegből 3 ember meghal a fertőzés következtében.

A nyílt sebbel rendelkező emberek fokozottan ki vannak téve a betegségnek. Akik nemrégiben műtéten estek át, vagy olyan vírusfertőzést szenvedtek, amely nyílt sebeket okozott, fokozottan veszélyes rájuk nézve.

A streptococcus okozta toxikus sokk szindróma (STSS) idei rekordszámának oka egyelőre nem ismert.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.