Utazás

Alattomosan csap le ránk a bőrrák – A legtöbb naptej 20 perc után érezteti hatását

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.29 | 17:32

Napjainkra a bőr napnak való kitettsége sokkal kockázatosabb, mint valaha. Aki napra megy, mindenképp alkalmazzon naptejet, napkrémet és legyen körültekintő: nem hat ugyanis azonnal. A bőrrák sokaknál esélyes, ezért nagyon fontos a gyakori bőrvizsgálat.

Ma már senkinek sem újdonság, hogy a bőrt – főleg erős napsütésben és nyáron – óvni kell a bőrrák kialakulásának rizikójától.

Ose Rademacher bőrgyógyász a közelmúltban egy német tó partján állított fel egy kis mérőállomást, s kisméretű mikroszkóppal indult megvizsgálni a napozókat – tudatta a dw.com.

Mint mondta, ő vigyáz a bőrére, mindig használ 50-es faktorszámú naptejet. Bőrgyógyász lévén számos bőrrákos esetet lát klinikájukon. A napnak való fokozott kitettség megnöveli annak kockázatát, hogy rosszindulatú melanoma alakuljon ki.

Rademacher a tóparton a különleges mikroszkóppal vette szemügyre az emberek anyajegyeit.

Nagyon fontos a korai bőrrák megelőzés érdekében az anyajegyek vizsgálata – Fotó: dw.com

Egy lány bőrén például enyhe kiemelkedést állapított meg, amely érezhető – ez egy kritérium, ha gyanús jelet keres. Nincs baj egyelőre – mondta -, de tartsa szemmel az anyajegyet.

Egy férfi bőrét úgy vizsgálta meg, hogy előzőleg nem kent magára naptejet. Alig van anyajegye, s amik vannak, azok is ártalmatlannak tűnnek. Ugyanakkor, napozás előtt mindenképpen védenie kell magát napozáshoz való krémmel.

Figyeljük az UV-indexet, hogy csökkentsük a bőrrák kockázatát

Természetesen, a napsütésre szükségünk van, hogy D-vitaminhoz jussunk. Heti néhány perc azonban ehhez elegendő, attól függően, hol élünk és milyen az adott helyen az időjárás.

„Hasznos eszköz az UV-applikáció, amelyen a sugárzást ellenőrizni tudjuk. Az index 1-11 közötti értéket mér, a 11 a maximum. Ilyet azonban csak az Egyenlítőnél fogunk tapasztalni – magyarázta dr. Rademacher. – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása azonban az, hogy minden alkalommal alkalmazzunk naptejet, ha az UV-index eléri a 3-at.”

Fontos tudni, hogy a 3-as UV-index esetén kezd el termelődni a D-vitamin. Vagyis, bőrünktől és attól függően, hol élünk, a bőrgyógyász azt javasolja: beszéljünk orvosunkkal arról, szükségünk van-e D-vitamin kiegészítőre.

A legtöbb naptej 20 perc után kezd működni

Egy felnőttnek 40 ml naptejet szükséges felvinnie a bőrére, nagyjából egy púpozott evőkanálnyit. Vannak speciálisan tetoválásokra való napblokkolók is, amelyek a fakulástól is megóvják azokat.

Lényeges tudni: a tetoválóművésznek nem szabad sötét színnel befednie az anyajegyeket, mert akkor azokat nem tudjuk többé kellően szemmel tartani.

Vannak anyajegyek, amelyek később válhatnak rosszindulatúvá – ha vizsgálat során ilyenre fény derül, azt legjobb eltávolíttatni.

„Kisméretű mintánkban a 12 emberből 3-nak voltak gyanús anyajegyei – összegezte vizsgálódását Ose Rademacher. – Nagyon sok múlik a korai felfedezésen, ugyanis így teljesen jól gyógyítható a bőrrák.”

„A legfontosabb, hogy használjunk naptejet és kerüljük el a napégést. Viseljünk könnyű ruhát is, ha erős a nap. Sajnos a legtöbb esetben csak a gyermekek hordják ezeket” – mondta el a szakember.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.