Életmód

Öngyógyító állatok: a csimpánzok ösztönösen tudják, mit kell enniük

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.30 | 19:32

Egy új tanulmány szerint a csimpánzok megérzéseikre hagyatkozva fogyasztják a természetben található gyógynövényeket. Ez értékes információval szolgálhat az új gyógyszerek felfedezésében.

Egy új tanulmány betekintést nyújt az öngyógyító állatok, konkrétan a vadon élő csimpánzok viselkedésébe. Ugandai erdőkben végzett kutatások során a tudósok megfigyelték, hogy a sérült vagy beteg csimpánzok olyan növényeket fogyasztanak, amelyek fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek – írja a bbc.com.

A kutatók mintákat gyűjtöttek ezekből a növényekből, és laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy a legtöbbjük valóban hatékony a baktériumok ellen, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ebből arra lehet következtetni, hogy a csimpánzok öngyógyító állatok módjára ösztönösen választják ki a gyógyító növényeket, melyek értékes forrást jelenthetnek új gyógyszerek felfedezésében.

A csimpánzok ösztönösen tudják, hogy mely növények bírnak gyógyító hatással/Fotó: 123rf.com

A tanulmány vezetője, Dr. Elodie Freymann az Oxfordi Egyetemről úgy véli, hogy a csimpánzok megfigyelése segíthet nekünk megérteni a természetben rejlő gyógyító lehetőségeket. A kutatók négy éven át figyelték meg a Budongo Központi Erdőrezervátumban élő csimpánzokat. A fájdalom jeleit vették górcső alá, mint például a sántaság vagy a szokatlan testtartás. Ürülék- és vizeletmintákat is gyűjtöttek a betegségek és fertőzések jeleinek kimutatására. A kutatók összesen 13 különböző növényfajból 17 mintát gyűjtöttek be, és elküldték Dr. Fabien Schultznak a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemére elemzésre. Az eredmények kimutatták, hogy a növényi kivonatok csaknem 90%-a gátolja a baktériumok növekedését, egyharmaduk pedig természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az öngyógyító állatok veleszületett bölcsessége

A tanulmányban szereplő összes sérült és beteg csimpánz teljesen felépült. Ez arra utal, hogy a növények valóban hatékonyak a gyógyulás elősegítésében. A kutatók úgy vélik, hogy ez a tanulmány rávilágít az állatok veleszületett bölcsességére a természet gyógyító erejének kihasználásában. A csimpánzok ösztönösen választják ki a gyógyító növényeket, és ez a tudás értékes forrást jelenthet az emberi gyógyászat számára.

A tanulmány további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az állatokat már régóta használják gyógyászati ​​célokra. A hagyományos gyógyászatban számos állati eredetű összetevőt alkalmaznak. és a tudósok úgy vélik, hogy ezek a hagyományok értékes betekintést nyújthatnak a természetben rejlő gyógyító lehetőségekbe.

A kutatók remélik, hogy a jövőben további kutatásokat végezhetnek a vadon élő állatok öngyógyító viselkedésével kapcsolatban. Ez a kutatás segíthet nekünk új gyógyszerek és terápiák kifejlesztésében.

Az úgynevezett zoofarmakognózia, vagyis az állatok öngyógyításának képessége segítségével rengeteg gyógymódot köszönhetünk nekik – írja a naturalanimals.com. Ilyen például az allergia, emésztőrendszeri probléma, láz, hormonális változás, immunerősítés, fertőzések, vese, húgyúti problémák, májtámogatás, idegkárosodás, fájdalom és gyulladás, légúti panaszok, bőr- és szőrzet problémák, daganatok, sebek, égési sérülések.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.