Életmód

Az Ozempic és a Wegovy segíthet csökkenteni a rák kockázatát

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.17 | 15:33

Egy új tanulmány szerint a GLP-1 gyógyszerek, például az Ozempic és a Wegovy segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Ennek az egyik oka, hogy maga az elhízás is súlyos kockázati tényező.

A túlsúlyos vagy elhízott embereknél nagyobb a kockázata 13 típusú rák kialakulásának, és a kockázat annál nagyobb, minél hosszabb ideig túlsúlyos, és minél több súlyfelesleget gyarapszik. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint az újonnan diagnosztizált rákos megbetegedések mintegy 40%-a túlsúlyhoz kapcsolódik. Az Ozempic csökkenti a súlyos betegségek és a halálozás kockázatát cukorbetegeknél és vesebetegségben szenvedőknél – állapította meg a tanulmányra hivatkozva CNN.

Fotó: 123rf.com

Hogyan segít az Ozempic?

A JAMA Network Open folyóiratban közzétett tanulmány azonban azt találta, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél, akiket GLP-1 gyógyszerekkel kezeltek, szignifikánsan kisebb valószínűséggel diagnosztizálták a 13 elhízással összefüggő rákbetegség közül 10-et, mint azoknál, akik inzulin szedése.Az epehólyagrák, az agyhártyarák, a hasnyálmirigyrák és egyfajta májrák kockázata több mint felére csökkent. Szignifikánsan csökkent a petefészekrák, a vastagbélrák, a mielóma multiplex, a nyelőcsőrák, az endometriumrák és a veserák esetében is.

A túlsúly ugyanis olyan változásokat okozhat a szervezetben, mint például a hosszan tartó gyulladás, valamint a normálisnál magasabb inzulinszint, és magasabb arányú nemi hormonok, amelyek rákot okozhatnak. A GLP-1 gyógyszerek pedig kölcsönhatásba lépnek az inzulintermeléssel kapcsolatos rendszerekkel.

Az új eredmények, amelyek a GLP-1 kezelést egyes rákbetegségek csökkent kockázatával kapcsolják össze, „előnyösen” összehasonlíthatóak az intenzív életmódbeli beavatkozással és a metabolikus-bariátriai műtétekkel kapcsolatos hasonló hatásokkal, amelyeket más vizsgálatok során találtak – írták a tanulmány szerzői.

A kutatás azonban megállapította, hogy a GLP-1 kezelés nem járt együtt a posztmenopauzális emlőrák kockázatának csökkenésével, amely a CDC adatai szerint az elhízással összefüggő rák leggyakoribb típusa. A gyomorrák vagy a pajzsmirigyrák kockázata sem csökkent.

További információra van szükség arról, hogy a csökkent rákkockázat hogyan függhet össze a súlycsökkenés mértékével, de az eredmények „előzetes bizonyítékot szolgáltatnak a GLP-1RA-k potenciális előnyeiről a rák megelőzésére a magas kockázatú populációkban, és további preklinikai és klinikai vizsgálatokat támogatnak” – írták a tanulmány szerzői.

Olvass még több érdekességet Egészség rovatunkban!

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló