Egészség

Ez a fiú olyan szigorúan diétázott, hogy kis híján megvakult

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.04 | 17:55

Krumplit, húst és gabonát ehetett csak, és majdnem elvesztette a szeme világát.

Lehet valami abban a bölcsességben, hogy a répa jót tesz a látásnak, és ha kihagyunk minden zöldséget az étrendünkből, az már konkrétan veszélyessé is válhat. Egy kanadai kisfiú esete több, mint elgondolkodtató, számol be a Science Alert.

A 11 éves srácot a szülei vitték be egy torontói klinikára, látásromlással. Ekkor derült ki, hogy nagyon speciális étrenden élt, teljesen száműzve az A-vitamint a tányérjáról. Nyolc hónappal a problémák – száraz szem, szürkületi vakság, fényérzékenység és egyre fokozódó látásvesztés – megjelenése után mentek csak orvoshoz. Eddigre már alig 30 cm-re csökkent a látótávolsága.

Az ekcémával és többféle ételallergiával küzdő gyerek szigorú diétára volt fogva, alig ehetett meg pár ételt.

Krumplit, sertés- és bárányhúst, almát, uborkát és Cheeriost fogyaszthatott kizárólag.

írta jelentésében az egyik doktor. Ezek egyike sem tartalmaz kiemelkedően sok A-vitamint, amelynek bevitele pedig a látás működéséhez elengedhetetlen. A kis beteg szemei rendkívüli módon kiszáradtak: már Bitot-féle foltosodás is jelentkezett a szaruhártyáján.

A srác A-vitamin szintje extrém mélyen volt: 14,33 mikrogramm / deciliter, míg a normál érték a 25,79 és 48,71 közé eső tartomány. Fejlődő országokban szokott kialakulni gyerekeknél ilyen súlyos hiány. Nagy dózisú vitamint kapott, és pár héten belül jelentősen javult a szemének állapota. Teljesen meggyógyulni sajnos sosem fog.

Visszafordíthatatlan az A-vitamin hiány okozta romlás.

Ez az eset felhívja a figyelmet a szűk körű diéták veszélyességére, illetve hogy ügyeljünk arra, főleg kiskorúak esetében, hogy mindig kellő A-vitamin bevitel történjen. Erre a leginkább megfelelő a máj, vese, tojás, leveles zöldségek és édesburgonya mellett természetesen a répa fogyasztása is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.