Gasztró

A tél legegészségesebb fűszere: a szegfűszeg

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.01 | 12:36

Igazi téli fűszer, bármikor visszahozhatod vele az ünnepi hangulatot. Jó a gyomornak, torokfájásra, minden téli kihívásra.

Fotó: Pixabay.com

A hidegben jóleső finomságok elengedhetetlen alapanyaga a szegfűszeg. Legyen szó narancsról, almáról vagy egy bögre forralt borról. Az ünnepi asztalról sem hiányozhatnak a vele készült sütemények. A szegfűszeggel igazi karácsonyi hangulatot varázsolhatunk.

A növény

Az apró növényhez valójában egy egész fa tartozik. Viszont számunkra inkább a szárított, szegekre emlékeztető szegfűszeg ismeretes. A szárítás során nyeri el ezt az alakot, bár nevét elsősorban nem innen kapta. Az eljárás során ugyanis a piros virágbimbókat pálmalevélbe csavarják és szögre akasztva várják, hogy elillanjon belőlük az élet.

A szegfűszeg nem csak egész, hanem őrölt formában is ékesítheti a konyhát és több szempontból sem hiányozhat a fűszerpolcról. Összekeverhetetlen íze különleges aromát ad minden ételnek a pácoktól a pudingokig. Emellett pedig elengedhetetlen alaptartozéka minden házipatikának.

Nem csak szeg-, de gyógyfű is

A növény virága illóolajban gazdag, mely gyógyászati célokra használható. Antibakteriális, ezért érzéstelenítő és csíraölő hatást vált ki a szervezetben. Jót tesz a fájó, émelygő gyomornak, étvágygerjesztő és az emésztést is segíti. A szájüregben sok szempontból jótékony. Csökkenti a gyulladást, csillapítja a fogfájást, sőt érzéstelenítőként is alkalmazható. Ezek után nem kell meglepődni, hogy hamar elterjedt az egész világon és szinte minden ország konyhája használja az ínycsiklandozó falatok elkészítésénél.

Fotó: Pixabay.com

+ egy recept

Szegfűszeges gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér hozzávalói: 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 25 dkg liszt, só, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs vagy birsalmasajt, 1 evőkanál liszt, 10 dkg dió és a forma kikenéséhez vajra és lisztre van szükség.

Elkészítése
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Majd a mézet és a szódabikarbónát a liszttel együtt hozzáadagoljuk. Ezt követi a karácsonyi fűszerzuhatag: a szegfűszeg és a fahéj egy csipetnyi sóval. A következő lépés az aszalt gyümölcsök felkockázása és lisztbe forgatása. A mazsolával és a dúrvára darált dióval ugyanezt megismételjük. Az így kapott masszát a kikent, liszttel beszórt őzgerincformába öntjük. A sütőt 200 fokra melegítve 35 perc alatt készül el a szegfűszeges gyümölcskenyér. Miután kihűlt, felszeletelve, fajéj rudakkal díszítve tálaljuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló