Gasztró

Jeges kávé barista módra otthon – íme a titka

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.17 | 13:33

A meleg nyári napokon nagyon jól eshet egy hűs kávé, akár fagyival kiegészítve. Hogyan készíthető a jeges kávé profi módon? Alkossunk tökéleteset otthon, akár többféle módon.

Amint beköszönt a nyár és a kánikula, ideje lecserélni a forró feketét hideg, koffeintartalmú italokra, amelyek a hőség leküzdése céljából is hasznosnak bizonyulnak. Ehhez érdemes tudnunk, hogyan készítsünk el egy kiváló jeges kávét – írta a marthastewart.com.

„Többféle módszer létezik a kiváló jegeskávé otthoni elkészítésére, legyen szó hosszabb hidegfőzési eljárásról vagy kevésbé bonyolult folyamatról, frissen főzött, lehűtött kávéból”

– mondta el Maranda Barnes a V3 Gourmet-tól, amely a Bacha Coffee globális márka mögött áll.

Minden azon múlik, hogy előre, tehát előző este szeretnénk-e megtervezni és előkészíteni egy nappal előbb, vagy reggel főzünk kávét és hűtjük le.

A jeges kávé alapszabályai

1. A minőség számít: frissen őrölt, közepesen pörkölt, 100 százalékos arabica kávé használata javasolt, mert a finomsága jól illik a jeges kávéhoz. Cél a közepes fokú őrlés – mondja Barnes.

„A kávé frissen őrlésével érzékelhetjük a legtöbb aromát”

teszi hozzá Caroline Bell, a NYC-i Cafe Grumpy társtulajdonosa és társalapítója.

Számít a minőség, ha igazán jó jeges kávét készítenénk – Fotó: pixabay

2.Jégkockák: töltsük meg a poharat a tetejéig szilárd, közepes és nagy méretű, szűrt vízből készült kockákkal.

3.Kávékockák: melegítsük szobahőmérsékletűre a maradék kávét és tegyük jégkocka tálcákra. A kávékockák használata biztosítja, hogy az ital nem fog felhígulni, ahogy a jég elolvad.

A jeges kávé készítésének 6 módja

Ha már tudjuk az alapokat, bőséges választék áll rendelkezésre jeges kávé receptekből.

Ezek a módszerek jellemzően a forró kávé lefőzését, szobahőmérsékletű lehűtését jelentik – ami kb. 10 percet vesz igénybe -, majd jégre kell önteni azt.

Lássuk, milyen géppel milyen jeges kávé készíthető a leginkább.

Automata kávéfőző

Caroline Bell a flash-brew módszer használatát javasolja ilyen gép esetén. A kávét közvetlenül jégen kell kifőzni, fele annyi vízzel, mint amennyit általában a főzőedénybe töltünk.

Espresso gép

Eszpresszógépet használhatunk jeges americano kávék és jeges latte készítéséhez. „Akár egy adag hideg főzet-koncentrátumot is adhatunk egy adag eszpresszóhoz” – javasolja Bell.

Főzzük erősre! A hígított jeges kávé elkerülése érdekében főzzünk egy kicsit erősebbet, mint a szokásos forró kávé, hogy a jégkockák elolvadásakor a kávé még mindig gazdag ízű legyen

– ajánlja Barnes.

Francia presszó

A francia presszógéppel könnyedén készíthetünk testes jeges kávét. Barnes 12 gramm (3/4 evőkanál) kávét használ minden 180 milliliter szűrt forrásban lévő vízhez.

A lépések:

-Öntsünk forró vizet a kávéra.

-Várjunk 30 másodpercet és keverjük meg.

-Hagyjuk állni legalább 4-6 percig.

-Lassan nyomjuk le a dugattyút.

-Öntsük a kávét a közepes jégkockákkal teli pohárba.

Számos módon és formában készülhet a jeges kávé – Fotó: pixabay

A tökéletes ráöntés

„A tisztább, ropogósabb eredmény érdekében – minimális kávéüledékkel – próbáljuk meg a felöntést egy pamutszűrővel”

– javasolja Barnes. Az ajánlott arány 25 gramm (1 2/3 evőkanál) kávé 150 milliliter szűrt, forrásban lévő vízhez.

A szűrőt telítsük forró vízzel, majd adjuk hozzá az őrölt kávét.

Öntsünk lassan forró vizet a kávéra, egyenletes spirálon haladva.

Ismételjük ezt meg kétszer és adjunk hozzá több vizet, ha már lecsöpögött.

Kávétáska

Átlagosan 12 gramm Arabica kávét tartalmazó egyadagos kávézacskók használata ajánlott.

„Csak három percre, egy kávésbögrére és forró vízre van szüksége a tökéletes felöntéshez”

mondja Barnes. Ezután hűtsük le a kávét és öntsük a jégre.

A leggyorsabb lehetőség: instant kávé

Ha nem szánnánk sok időt a készítésre, a jeges kávé kiváló instant kávéból is.

„A legtöbb instant kávé feloldódik hideg vízben is, így ez is egy gyors módja annak, hogy menet közben készítsünk magunknak jeges kávét”

mondja Bell.

A hideg kávé is nagyra értékelhető robusztus íze és állaga miatt – és nevéhez hűen ez az eljárás hideg vizet használ a főzéshez. „A hideg kávé készítése egyszerű, a türelem a legfontosabb összetevő”

– mondja Barnes.

A koncentrátum általában egy rész kávét tartalmaz hat rész vízzel. „A kávét egyszerűen le kell önteni vízzel, emellett az erősséget ízlés szerint ilyenkor állíthatjuk be” – mondja Bell.

-Befőttes módszer: befőttesüvegekre, hálószűrőre és durván őrölt kávéra van szükség. Keverjük össze a kávét hideg vízzel, áztassuk 12-24 órán át szobahőmérsékleten, majd szűrjük le egy másik edénybe.

-Francia presszógépes módszer: zökkenőmentes hidegfőzési technikát alkalmaz Barnes – munkába állítva francia presszógépét. A közepesen sötét pörkölésnél csökken a savasság. Az arány 1 rész kávétól négy rész vízig, illetve egy rész kávétól 12 rész vízig terjedhet, preferenciától függően. Itt is legalább 12 órán át kell áznia a főzetnek.

Forrón édesítsük! Ha az édesített jeges kávét részesítjük előnyben, Barnes azt javasolja, adjunk hozzá kockacukrokat a malátás gazdagság érdekében, vagy cukorszirupot.

A jeges kávé tárolása

A jeges kávé koncentrátum néhány hétig eltartható hűtőszekrényben légmentesen záródó edényben, de miután vízzel is felöntöttük, néhány napon belül használjuk fel.

A jeges kávé lefőzés és lehűtés után azonnal élvezhető a legjobban, néhány óra elteltével gyorsan elveszíti ízét, csak a színét és a koffeintartalmát tartja meg – árulta el Maranda Barnes.

(Via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló