Gasztró
Ha fogyni akarsz, egyél babot és borsót!
Dán tudósok szerint a borsó és bab teltebb érzetet ad a húsételeknél.
A „Valami bűzlik Dániában” Hamlet-idézet új értelmet nyerhet, ha belegondolunk, hogy a Koppenhágai Egyetemen a bab és a borsó fogyasztását vizsgálták nemrégiben. Az altesti humort félre téve, a Táplálkozástudományi és Sport tanszék tanulmányából kiderült, hogy a hüvelyesek a disznó- és marhahúsra épülő étrendnél nemcsak, hogy kiadósabb érzetet ad, de még súlyvesztést is okozhat.
Számos diétás tanács alapul azon, hogy sok protein bevitele segít a fogyásban, illetve megelőzi az öregedéssel járó izomtömeg vesztést. Ha inkább a zöldségekből veszünk fel több proteint, mint a húsokból, úgy a környezetet is jobban védjük, mivel az üvegházhatásért kisebb mértékben felelős növénytermesztést támogatjuk.
A magas proteintartalmú növények a húsnál jobban telítenek, mutatta ki a vizsgálat, amely 43 fiatal bevonásával folyt le. A három különböző – bab és borsó, illetve marha és disznóhús alapú – ételt elfogyasztó tesztalanyok közül a hüvelyest evők a következő étkezésnél már 12 százalékkal kevesebb kalóriát igényeltek, mint húsos kaját evő társaik.
A növényi rostok adták meg a teltség-érzetet.
– magyarázza Anne Raben professzor asszony. A hüvelyesek ráadásul finomak is, és a közhiedelemmel ellentétben, még fogyhatunk is tőlük:
Mindenki azt gondolta eddig, hogy rengeteg proteint kell bevinni ahhoz, hogy a teltség érzetet elérjük. Most kiderült: akkor is jól lakunk, ha rostban gazdag ételt eszünk, de ehhez kevesebb protein is elég.
További kutatások szükségesek, hogy a növényi alapú ételek fogyasztó hatását még jobban körül járják, és egy fenntarthatóbb táplálkozási rendszerhez segítsék hozzá az emberiséget – zárja a beszámolót a Science.ku.dk.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.