Környezet

Ez a muskátli négy legfőbb ellensége

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.28 | 11:31

A muskátli nem hiába szolgált rá a túlélő címre, hiszen minimális gondoskodással is vígan éli világát. Szívóssága ellenére viszont van négy olyan gyengepontja, amelyektől ha megóvjuk, gyönyörű virágokkal hálálja meg a védelmet.

Fotó: Pelargonium for Europe

A muskátli nem egy úszóbajnok, így nem kell neki medence

Dél-afrikai növényként a muskátli jól alkalmazkodik a meleg és száraz időjáráshoz, a nedves gyökereket viszont képtelen sokáig tolerálni. A gyökér menti nedvesség akkor következik be, ha túl sok víz kerül a cserépbe, amit a növény már nem tud hasznosítani. A felesleget okozhatja egy kiadósabb eső vagy a túlöntözés is, amik hatására kiszorul a levegő a talajból és a gyökerek elrohadnak. A fuldokló muskátlit úgy ismerheted fel, ha felemeled a cserepét és víz csöpög belőle. A sárga és kókadt levelek szintén árulkodó jelek, csak úgy, mint az elrohadt virágszárak és gyökerek. Mindezek mellett érdemes a levelek alját is megvizsgálnunk, hogy találunk-e rajtuk hólyagokat.

Tippek, hogy elkerüld a túlöntözést:

A felesleges víz ellen jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics vagy duzzasztott agyag. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű földet használunk; törekedjünk a minőségire. A jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, így támasztékot ad a muskátlinak és elegendő levegőt enged a gyökerekhez. Az agyag és a föld még nem minden, arra is érdemes figyelni, hogy a cserépalátét ne gyűjtse össze a felesleges vizet. Mielőtt megöntöznénk a növényt, érdemes ujjunkkal ellenőrizni, hogy szüksége van-e vízre. Ha a földet melegnek és száraznak érezzük, de az még nem válik el a cserép peremétől, épp ideális az idő az öntözéshez.

Fotó: Pelargonium for Europe

A muskátli tündöklő egyéniség, így ne rejtse őt árnyék

Minél több napfény éri a muskátlit, annál káprázatosabb virágokat hoz, hiszen ez a növény imád napfürdőzni. Ha engedjük neki, hogy hosszú órákon át gyűjtse a napfényt, rengeteg virággal és gyors növekedéssel hálálja meg, ha viszont az árnyékba parancsoljuk, azt a virágai bánhatják.

Ha a muskátli csak nehézkesen növekszik vagy nem hoz új virágot, több fényre van szüksége. A fény hatására levelei halványzöldek lesznek és alig igényli majd az öntözést.

Tippek, hogy növényed jól táplált legyen:

A friss és minőségi muskátliföld az első néhány hétben előtrágyázott, így nagyszerű otthona a muskátlinak. Négy héttel az ültetés után már érdemes használni folyékony muskátlitrágyát, a tápoldat csomagolásán pedig mindent megtalálunk arról, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben adagoljuk a készítményt.

Az is jó alternatíva a tápanyagok bejuttatására, ha a virágföldbe lassan oldódó műtrágyát keverünk, amikor elültetjük a muskátlit. Ezzel valószínűleg nem spóroljuk meg a munkát az egész szezonra, így, ha látjuk, hogy muskátlink levelei sárgulnak vagy virágai hervadnak, érdemes folyékony műtrágyára váltani.

Fotó: Pelargonium for Europe

A muskátli igazi ínyenc, így hadd egyen kedvére

Hogy a muskátli erőteljesen növekedjen és bőségesen virágozzon, sok tápanyagot igényel, amelyek hiányában az anyagcseréje leáll és nem tud rendesen fejlődni. Ha a növény levelei halványsárgák vagy vöröses színűek, sőt, akár le is hullanak, az biztos jele a tápanyaghiánynak. Szintén erre utal, ha hiába éri kellő napfény, a szokásosnál kevesebb virágot hoz vagy megáll a növekedésben.

A tápanyaghiányban szenvedő növények általában fogékonyabbak a kártevőkre, így még az általában robusztus muskátlin is megélhetnek a kártevők.

A hideg és a muskátli nem jó párosítás

Amint a madarak megkezdik tavaszi énekük és az orgona is rügyezni kezd, mi is kedvet kapunk egy takaros erkélyen üldögélni. Fontos, hogy ne kapkodjuk el a muskátli nyári szálláshelyének kiválasztását, mert bármennyire is szívós kedvenc növényünk, az alacsony hőmérsékletet nem szereti.

Ha 12 fok alatti a hőmérséklet a muskátli növekedése leáll, 5 fok alatt pedig egyáltalán nem nő, a hideg pedig akár az életébe is kerülhet. Ahhoz, hogy a növekedés újra beinduljon, idő kell, a túl korai kiültetéssel nem nyerünk semmit.

Mikor a muskátli nem nő tovább, biztosan tudhatod, hogy fázik. Ilyenkor alig kell öntözni és a pangó vízre is különösen oda kell figyelni. Ha a növényt fagykár érte, a levelek és a virágok is fonnyadtan lógnak.

Tippek, hogy a muskátli megélje a nyarat:

  • Ne vegyél muskátlit túl korán! Várd meg, míg az időjárás nem tréfál meg egy újabb hidegfronttal és utána irány a kertészet.
  • Eleinte tedd a muskátlit a ház falához közel vagy hasonlóan védett helyre, és lehetőleg ne közvetlenül a földre.
  • Szintén ad egy kis védelmet, ha vékony vásznat teszünk a növény fölé, ezzel is segítve túlélését.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló