Koronavírus

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdő-kezelése Budapesten

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.21 | 13:18

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdő-kezelése, a 34 éves nő hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem (SE) klinikáját.

A nőnél tavaly november 11-én diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, a betegség szövődményei miatt pedig sürgősségi császármetszést hajtottak nála végre a terhesség 34. hetében.

A többször műtött, műtüdő-, azaz ECMO-kezelésben is részesülő édesanya és koraszülött kislánya egyaránt jól van

– írták.
Az egyetem közleménye szerint a kismamát a hatvani kórházból vitték november 15-én a SE-re a vírusfertőzés miatt kialakult súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt.

A beteg általános állapota a műtét után stabilizálódott, a császármetszést követően öt nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, amelyet azonban egy nappal később, a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismét el kellett indítani. A speciális, hasra fordított pozícióban alkalmazott gépi lélegeztetés ellenére a beteg – a koronavírus szövődményeként kialakult – globális légzészavarát nem sikerült stabilizálni, így fennállt a veszélye, hogy rövid idő alatt kritikus oxigénhiányos állapot alakulhat ki nála.

Az orvoscsoport döntése nyomán november 21-én megkezdték az úgynevezett ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett műtüdővel helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét.
Az intenzív terápiás ellátás után a kismama rehabilitációja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatódik

– írták.
Az egyetem tudomása szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres műtüdő-kezelés a koronavírus okozta tüdőgyulladás terápiájában. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ennyire súlyos lefolyása lesz a Covid-19 betegségnek, európai és amerikai megjelenése óta alig néhány ilyen esetet regisztráltak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló