Koronavírus

Minden kiderült a Pfizer vakcináról: nekik nem adható, ezek a mellékhatások

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.13 | 09:18
  • trendindex: 3

Mit kell tudni a mellékhatásokról, kinek, mikor nem ajánlott beadatni ezt az oltást?

A Pfizer vakcinája többszörösen is történelmet írt. Ez volt az első Covid-19 elleni vakcina, ami az USA-ban és az EU-ban is hivatalos hatósági engedélyt, így zöld utat kapott a használathoz. Továbbá, ez az oltóanyag az első képviselője az ún. mRNS-nek.

Pfizer/BioNTech vakcina sem élő, sem elölt formában nem tartalmaz koronavírust, sőt vírusfehérjék sincsenek benne, mindössze 30 mikrogrammnyi, tüskefehérjét kódoló mRNS, lipidburokba csomagolva. A vakcina 95%-os hatékonyságú védelmet nyújt a Covid-19-cel szemben.

A vírus tüskefehérjéjében több mutáció is található. Jelenleg több mint 80 országban van jelen, köztük hazánkban is. Eddigi tapasztalatok alapján a Pfizer/BioNTech vakcinája védelmet nyújthat a variánssal szemben, habár a hatásossága valamivel gyengébb lehet, a maximális védettség eléréséhez minden esetben 2 oltás szükséges, melyek beadása között eltelt idő vakcinától függően 3 és 12 hét között változik.

Kinek adható a Pfizer/BioNtech vakcina?

A vakcinák alkalmazása 18 éves kortól javasolt, kivéve a Pfizer/BioNTech vakcináját, amely már 16 éves kortól beadható. Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel. Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció. Várandósság alatt az oltás nem ajánlott.

Milyen esetben, kinek nem ajánlott a Pfizer vakcina?

Akut lázas betegség

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel kapcsolatos anafilaxiás reakció

Várandósság

Oltási reakciók a Pfizer vakcina után

Fájdalom és duzzanat a beadás helyén

Fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom

Hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén

Émelygés

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló