Lélek

Kilenc jele annak, hogy érzelmi manipulátorral van dolgod

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.20 | 16:48

Vigyázz, nehogy beszippantson egy ilyen „érzelmi fekete lyuk”!

Pixabay
Pixabay

Mindannyian estünk már át érzelmi manipuláción, ami lehetett különösen erős hatással is ránk. Gátlástalan illetők éppen ezért élnek gyakran ezzel a módszerrel.

Pár éve a Facebook működött közre a Kaliforniai Egyetem és a Cornell kutatóinak kísérletében: 689 ezer, nemzetközi felhasználó érzelmeire próbáltak hatni úgy, hogy egyesek csak negatív bejegyzéseket láttak, míg mások felületét kizárólag pozitív történetekkel árasztottak el. Mikor az „áldozatok” posztoltak saját hangulatukról, akkor egyértelműen megjelent üzenetükben a látottak hatása.

A legnagyobb közösségi oldalt számos kritika érte emiatt a teszt miatt, ugyanis egyik „résztvevő” sem egyezett bele, hogy ilyesminek tegyék ki. Még ijesztőbb, hogy a Facebookon ilyen indiszkrét módon befolyásolhatóak az emberek érzései. Ha egy közösségi oldal így képes megvezetni bárkit, akkor mennyivel egyszerűbb dolga van valaki olyannak,

aki ismeri a gyengeségeidet.

Egy felkészült érzelmi manipulátor olyannyira porrá zúzhatja az önbecsülésedet, hogy akár az őrület határáig is kergethet.

Ezért fontos, hogy minél hamarabb felismerd, van-e az életedben ilyen személy. Nem is olyan könnyű kiszúrni, mint azt elsőre hinnénk, mert nagyon kifinomult módszerei is lehetnek. Kicsiben kezdi, körmönfontan, aztán fokozatosan emeli a tétet, olyan óvatosan, hogy szinte észre sem veszed, és már az ujja köré is csavart. A Huffington Post kilenc pontja segít fülön csípni emberünket:

Aláássa a hitedet abban, hogy jól látod a valóságot

Lenyűgözően tud hazudni. Ragaszkodik hozzá, hogy nem történt meg egy incidens, amiről tudod, hogy megtörtént, illetve állítja, hogy tett vagy mondott valamit korábban, ami szintén nem igaz.  Olyan határozott, hogy kétségeid támadnak a saját józan eszedet illetően. Addig köti az ebet a karóhoz, amíg belátod, hogy ami a problémát okozta, az csak a te fantáziád szüleménye; így ő megússza az egészet.

Tettei és szavai nem stimmelnek

Mindig azt mondja, amit hallani szeretnél, viszont amit tesz, az már más történet. A támogatásáról biztosít, de amikor helyt kellene állnia, akkor hárítani kezd, mintha túlzó volna számára a kérésed. Elmondja, milyen szerencsés, hogy ismer téged, aztán pedig teherként bánik veled. Ezzel is aláaknázza a józan eszedet. Rávesz, hogy a neki megfelelő módon lásd a világot.

Profi büntető

Kiválóan felhasználja a hibáidat a céljai eléréséhez. Ha bosszant téged valami, és ezt megemlíted, akkor érezteti, mennyire bűnös vagy, hogy ezzel előálltál. Ha viszont nem mondod el, mi zavar, akkor azért leszel büntiben. Ha sapka van rajtad, az a baj, ha nincs, akkor meg az; bármi történik, te fogod elvinni a balhét kettőtök közül.

Ő az áldozat

Ő persze semmiről sem tehet. Bármit tesz, vagy próbált volna tenni, az más hibája lesz úgyis. Főleg a tiéd. Ha bedühödsz, akkor az is a te sarad, mert lehetetlen elvárásaid voltak. Ha ő lesz ideges, akkor viszont te bántottad meg. Zéró felelősségtudat.

Túl sok belőle, és túl hamar tolja

Mindegy, hogy üzleti vagy baráti kapcsolatba kerültél vele, hajlamos pár szintet átugrani. Túl sokat ad magából, még idő előtt, és tőled is ugyanazt várja el. Sebezhetőnek és érzékenynek mutatja magát, de ez csak trükközés. Szándéka ezzel az, hogy különlegesnek érezd magad, és engedd be őt az intim szférádba. Nem csak megsajnáltatja magát, de felelősnek is kezded érezni magad az érzéseiért.

Érzelmi fekete lyuk

Bármi is zajlik benne, mestere annak, hogy a teljes környezetét is annak rendelje alá. Ha rossz a kedve, arról mindenkinek tudnia kell. De ez még hagyján: eléri, hogy érezd ugyanazt te is. Ez készteti a többieket arra, hogy szinte kötelességszerűen próbálják felvidítani.

Segítséget ajánl, de végig mártírkodik

A kezdeti lelkesedést hamar felváltják a sóhajok, nyögések és beszólások, hogy amiben megegyeztetek, azt túl nagy teher végigcsinálni. Ha rávilágítasz az ellenállására, villámgyorsan hátba támad, hogy ő csak segíteni akar, és te vagy paranoiás. Megvan? Te érezd magad bűnösnek, hálásnak és akár még őrültnek is egyszerre.

Rád kontráz

Nem számít, milyen problémákkal küzdesz, az övé mindig eggyel nagyobb. Neked nincs jogod panaszkodni, ugyanis azonnal emlékeztetni fog rá, hogy az ő gondjai jóval komolyabbak. Üzenete a következő: nincs okod panaszra, pofa be.

Dróton rángat

Ismeri az összes gyenge pontodat, és amint lehetősége nyílik rá, azonnal ránt egyet a zsinóron. Ha a súlyoddal nem vagy elégedett, akkor száz százalék, hogy az étkezésen vagy a ruháidon fog élcelődni, ha egy rád váró prezentáción aggódsz, akkor biztosít afelől, hogy tuti ítélkező lesz a hallgatóságod. Bármikor betehet neked, mert ismeri a reakcióidat.

Ez valahol lenyűgöző.

Megőrjít, mert annyira irracionálisan viselkedik, és mégis belesétálsz a csapdájába. Ebből valahogy ki kell evickélni. A saját pályájukon legyőzhetetlenek. Érzelmileg érdemes inkább eltávolodni tőlük, és úgy tekinteni az ilyen személyre, mintha tudományos vizsgálat vagy akár pszichoanalízis tárgya volna. Ne vonódj be érzelmileg, csak a tényekre figyelj. Ha tartod a távolságot, akkor tudatosabban veszel részt az eseményekben. Ha elkezdene dróton rángatni, akkor időben észre tudod venni. Néha ki kell szállnod bizonyos helyzetekből, némi időt fordítani magadra, és ez így rendben is van.

A nagyobb gond akkor van, amikor már régóta együtt élsz vagy dolgozol egy ilyen személlyel, és már nem látod a káoszból kivezető utat. De ha már egyszer felismerted a manipulátort, akkor kiszámíthatóbbnak látod a viselkedését és könnyebben meg tudod érteni magát a jelenséget is. Ez segít racionálisan átgondolni, hol és mikor tudnál változást elérni. Húzhatsz határokat is, de ezt okosan és előrelátóan tedd. Ha pedig csak engeded megtörténni a dolgokat, akkor nehéz  párbeszédekbe fogtok sodródni. Ha viszont eldöntöd, hogy mikor és hol kerülsz kapcsolatba egy ilyen nehéz személlyel, akkor a káosz nagy részét uralni tudod. A fő trükk az, hogy

őrizd a határaidat, mert előbb-utóbb be akar törni.

Láttuk, az érzelmi manipulátorok, ha tehetik, elbizonytalanítanak abban, hogy ki is vagy valójában, és hogy eszednél vagy-e. Emlékezz: senki sem veheti át feletted az irányítást, ha nem adsz erre neki engedélyt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló