Lélek

Segítség, szörnyűek a szüleim!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.13 | 06:45

Túlélési tippek arra az esetre is, ha te nem érzed magad elég jó szülőnek.

Pixabay
Pixabay

Nehéz természetű ősök gyerekeként felnőni nagyon sokkoló tud lenni, akár felnőtt korra sem tudja az ember a sérüléseit maradéktalanul kiheverni. Ebben nyújt segítséget egy új angol nyelvű weboldal, melynek tippjeiből szemezgetünk.

Abban megegyezhetünk, hogy “tökéletes” szülő nincs; ez mindenki számára evidens, főleg annak, aki maga is nevel kiskorút. De az „elég jó” volna az a cél, amellyel kivétel nélkül küzdünk – kezdi a Guardian cikke.

Van egyáltalán olyan, hogy „szörnyű szülő”, akinek az a célja, hogy a világra hozott csemetéjének életét nehezítse? Alyson Corner pszichológus és Angela Levin újságíró meggyőződése, hogy sajnos akad, mégpedig szép számmal. Ezért is indították el weboldalukat, hogy azokat az áldozatokat segítsék, akiknek a túlélésről szólt a gyerekkoruk. Felnőttként sem késő feldolgozniuk a sérüléseiket, hogy egyszer majd maguk is jobb szülővé válhassanak.

Az ötlet Alysontól származik, aki terapeutaként rengeteg olyan esettel találkozik, amelyben a páciensei, akik maguk is gyakorló szülők, azzal küzdenek, hogy ne becsüljék le utódaikat. Segíteni szeretett volna nekik:

Először nagyon szíven ütött, mikor egy anya azt mondta el nekem, hogy a kisfia nagyon emlékezteti a saját apjára, aki fizikailag bántalmazta őt. Ezért a nő agresszív és dühös volt a gyerekkel, akinek nagyon megnehezítette az életét ez a hozzáállás.

Hol a határ az „elég jó” és a „rettenetes” közt?

Minden szülő tesz olyat hirtelen felindulásból, amit később megbán. A sarkalatos pont a bocsánatkérés: a képesség egyet hátralépni, felismerni, hogy vétettünk, és

azt mondani, hogy: sajnálom.

A szörnyű szülők ezt nem képesek megtenni, mert nem tudják az „elég jó” nevelés elvárását teljesíteni, miszerint a gyereket kell első helyre tenni a fontossági sorrendben. Számukra valaki vagy valami más foglalja el ezt a pozíciót, talán éppen saját maguk (a nárcisztikus szülők esetében mindenképpen), vagy a düh, esetleg a ragaszkodás a saját szükségletéhez, amit a gyereké elé helyez.

A honlapon Alyson és Angela végigveszi a szörnyű anyák típusait, kezdve a kontrollálótól (aki a gyerek teljes életének irányítását a kezében tartaná), a leuralón (aki megkérdezés nélkül dönt) és az idegesen (aki mindenbe beleköt, amit teszel vagy mondasz) át a hanyagolóig (aki rideg és a gyerek szükségleteire is fittyet hány).

Az apák sem mentesülnek a problémás kategóriák alól: van a versengő (aki sosem engedi nyerni a csemetét), az ingerült (aki a frászt hozza a gyerekére) és a túl elengedő apa (aki akár el is költözhet, teljesen új életet kezdve, és maga mögött hagyva a múltat – így a korábbi kapcsolatából származó gyerekeket is).

Előfordul, hogy csak egy gyereket ér egy családban a szülő(k)től sérelem, és van olyan eset is, amikor nagyon alattomos módon okoznak fájdalmat – például négyszemközt becsmérli a gyereket, mások előtt pedig agyondicséri.

Ég és föld, ahogyan ezek a szülők viselkednek, nyilvánosan és a magánszférájukban.

Az oldallal kapcsolatban felmerülhet az az aggály, hogy elbagatellizálja ezt a fontos kérdéskört, illetve hogy fórumot biztosít a problémás szülők démonizálására. Pedig a cél pont az lenne, hogy csillapodjanak az indulatok, és jó irányba változzanak az érintettek.

via GIPHY

Angela, aki maga is megsérült gyerekként, úgy véli, hogy a „szörnyű” szó használata teljesen helyénvaló ebben a kontextusban. Anyja, Florence a társaság kedvence volt, otthon viszont kegyetlenkedett vele. Angela évtizedekig nem tudott beszélni erről a dologról, eltemette magában. Tisztában van vele, hogy sok sorstársa szenved csendesen, mert a szülőt megvádolni tabutéma, még barátok előtt is. Nem tudta megfejteni, miért szidta annyit az anyja, aki nem is a nevén (magyarul: Angyalka) szólította őt, hanem Kisördögnek:

Hirtelen hangulatváltásai voltak, azonnal és fájdalmasan támadott. Kiszámíthatatlan volt: sosem éltünk át egy meghitt pillanatot vagy egy mély beszélgetést együtt.

Hogy miért lettek ilyenek ezek a szülők, csak találgatni lehet: talán mentális problémáik voltak, vagy veszélyeztetett terhesek, esetleg az is lehet, hogy a szülőtárssal sem volt felhőtlen a viszonyuk.

Az oldalt indító hölgyek remélik, hogy a weblap még az olyan meggyőződésű felnőtteken is tud segíteni, akik már letettek a szülőségről, a saját bőrükön átélt borzalmak miatt.

Egyikünk sem tud már az ősei viselkedésén módosítani, de a sajátunkat még mindig van esély megváltoztatni. Ha még a szüleiddel élsz, akkor azt javasoljuk, hogy vond ki magad ezekből a balhékból.

Sokan számolnak be arról, hogy teljesen megszakították a kapcsolatot a problémás szülővel.

Ők óriási bűntudattal küzdenek; ezért inkább azt javasolnám, hogy amíg csak lehet, ne égessünk fel minden hidat. Ha van párod, akkor együtt látogassátok meg a szüleidet, legyen jelen egy téged támogató személy a találkozáskor.

Angela, aki három gyerek mellett sikeres újságírói karriert is felépített, minden héten meglátogatta demenciával küzdő, idős anyját:

Az ismerőseim azt hitték, megőrültem, de pont azért tettem így, hogy ne legyek olyan, mint ő. Helyesen akartam viselkedni.

A felnőtt életünk során is találkozhatunk olyan karakterű személyekkel, akik a szüleinkre emlékeztethetnek. Ezért is fontos, hogy jó stratégiával tudjuk kezelni ezeket a kínos helyzeteket.

Egy kilométerről kiszúrom, ha valaki terrorizálni akar. Többé senki sem beszélhet velem úgy ebben az életben, ahogyan az anyám tette. És magamra is figyelek, nehogy előjöjjenek a rá emlékeztető tulajdonságaim. Van választásod, hogy más legyél!

via GIPHY

Hogyan éld túl a szörnyű szülőket:

Maradj nyugodt!

Ha ócsárolni kezd, az rémes és dühítő is lehet. Fel kell készülnöd olyan stratégiákkal, amelyek segítségével megőrzöd a nyugalmadat. Lassú légzéstechnika vagy meditáció is jól jöhet. Ha kiabálnak veled, nem szabad mellre szívnod. A hallott becsmérlő szavakat cseréld ki életszerűbb, pozitívabb tartalomra.

Fogadd el a helyzetedet!

Nem lehet előre tudni, milyen passzban van az ősöd – olyan, mintha vékony jégen járnál. Néha lehet, hogy jó napjai vannak, máskor rázósabb minden. Ha elgondolkodsz az életed történetén, lehet, hogy rájössz, mi miatt viselkedik így.

Ne vágj vissza!

A veszekedés csak olaj a tűzre. Inkább vedd el a helyzet élét: ajánld fel, hogy készítesz ez teát, halkan szólsz és kerülöd a szemkontaktust. Ha bármikor is az édes bosszú vonzana, ne feledd: akkor csak a pillanatot uralnád, utána minden rosszabb lesz. Ráadásul nem lennél különb, mint ő(k).

via GIPHY

Reményteli jövő.

Az lehetsz, aki akarsz, az életed bármelyik területén: a szüleid jóváhagyása nélkül teljesedhetsz ki. Ne bonyolódj kapcsolatba olyan emberrel, aki hasonlít a szörnyű szüleid egyikére, még ha rövid távon ez tűnne menekülési útvonalnak. És azon se aggódj, hogy ugyanazokat a hibákat követnéd el szülőként, mint őseid. Ha odafigyelsz rá, szereted és bátorítod a gyerekedet, akkor nem lesz gond.

Higyj magadban!

Ne dőlj be annak, amivel a szüleid nyomasztanak – te nem vagy “az a rossz” ember. Listázd a képességeidet és céljaidat, és hozd ki magadból a maximumot. Mindenki hibázik, de abból tanul és úgy épül tovább.

Beszélj olyannal, akiben megbízol.

Együtt élni egy zűrös szülővel elszigetelő lehet. Lehet, hogy nincs (olyan) tesód, akire hagyatkozhatnál, vagy a barátaidnak is meggyűlik a bajuk a sajátfelmenőikkel. Ráadásul etikátlannak érzed kiteregetni a családi szennyest, így előbb érdemes letesztelned a barátaidat, melyikükben bízhatsz. De akár egy jó tanárodnak, a párodnak vagy egy idősebb rokonodnak is kiöntheted a szíved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló