Lélek

Négy módszer a pletykás kollégák kezelésére

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.24 | 06:45

Főleg akkor, ha rólad terjesztenek ezt-azt.

Pixabay
Pixabay

A munkahelyi szóbeszéd megosztja még a tanulmányok készítőit is. Van, aki szerint csak a feszültséget növeli a dolgozók között, mások szerint viszont előnyei is lehetnek. Például az antropológusok vélik úgy, hogy az emberiség történetében fontos szerepet játszhatott a pletyka, mert általa szorosabb kötelékek alakultak ki az egyének között. Ebbe a gondolatmenetbe viszont nem passzol az, hogy ha valaki nem kap az alkalmon, hogy egy jót pletyizzen, akkor az el fog szigetelődni. Főleg ha éppen ő a történet tárgya.

Jack Levin, a Pletyka: minden lében kanál című könyv szerzője arra lyukad ki, hogy a modern pletykálkodás kimondottan jót is tehet az érzelmi egészségünknek. Igaz, hogy az illetőt a háta mögött kitárgyalva gúnyosak lehetünk, de ez az a kötőerő, ami összetart egy közösséget vagy üzleti hálózatot.

Természetesen az nagyon idegesítő, ha rájössz, hogy a munkatársaid pont rólad köröztetnek infókat, még akár olyanokat is, amelyeket bizalmasnak szántál.

A Miami Egyetem idegtudomány-professzora, Berit Brogaard szerint a pletyka lehet a hatalmi játszmák egyik bevett módszere is, illetve egy útja a megaláztatásnak. A Psychology Today blogbejegyzésében a doktornő ad pár tanácsot, hogyan lehet rövidre zárni a rólunk keringő mendemondákat, amelyek lehet, hogy irígységből születtek, vagy előrejutási céllal.

Óvatosan közelíts!

Brogaard szerint a közvetlen konfliktus a nagyszájúval nem biztos, hogy eredményes lesz, és még bosszúra is sarkallhatja az illetőt. Valószínűleg tudatosan – vagy tudtukon kívül – szemeltek ki maguknak, mert olyannak tartanak, akit ki lehet használni és meg lehet alázni. Ha már tisztában vagy vele, hogy te lettél az áldozat, akkor nem sokat ér, ha közvetlen nekik rontasz. Az inkább csak olaj volna a tűzre.

A főnöködnek is kijut

Attól függ, milyen a viszonyod a vezetőddel/menedzsereddel. Megosztani vele ezt a helyzetet, akár még segíthet is, és valószínű, hogy ő már találkozott is hasonló esettel. Ha úgy érzed, felőröl a pletyka-malom, és már a munkavégzésedet is akadályozza az ügy, akkor érdemes felkeresni a cég HR-esét. Ennek lehetnek zűrös következményei is, akár egy becsületsértési per formájában is. Ha hiszel abban, hogy a céged profin kezeli a panaszodat, akkor feltehetően átrendezik a csoportodat, és akkor nem kell ugyanazokkal a kollégákkal tovább gürizned. Mellesleg időben el kell kezdeni gyűjteni a bizonyítékokat, legyen az akár egy email, vagy egy szövetséges, aki hajlandó melletted tanúskodni.

Okosabbnak kell lenned, mint ők

A legértékesebb fegyvered ellenük a fordított pszichológia lehet. Ha nem találod túl fájdalmasnak, akkor szóba hozhatod a kósza híreket, mintha téged egyáltalán nem is izgatnának. Ha van valami igazságtartalma a pletykának, akkor azt el is ismerheted, és tisztázhatod, mi okozta a gondot. Például ha küzdesz egy feladattal, akkor őszintén beszélhetsz erről, és azt is elmondhatod, mit tapasztaltál ennek során és hogyan fejlődtél.

Olyan dolgokat persze nem kell magadra venned, amik sosem voltak igazak. A káros hazugságokat nehéz úgy tagadni, hogy közben ne tűnj védekezőnek. Ehelyett Brogaard azt javasolja, hogy temetkezz inkább a munkába és hozd ki magadból a maximumot. Ha például az terjed el rólad, hogy drogproblémáid vannak, akkor ennek senki sem dől majd be, látván hogy milyen jól dolgozol.

Határozottan cselekedj!

Vagy legalább tűnj annak. Ha a pletykásoknak valamiért szemet szúrtál már korábban, akkor újra és újra figyelni fogják, hogyan reagálsz apróságokra. Ha egy kis konfliktus bontakozik is ki, ne engedd, hogy a szőnyeg alá söpörjék. Konfrontálódj az illetővel, de véletlenül se agresszíven.

Főleg ha nyilvánosan bírálgatnak, ne húzódj félre és ne te kérj elnézést. Inkább hagyd abba, amit csinálsz, fordulj feléjük és csendesen vesd fel nekik, hogy inkább veled beszéljék meg személyesen, ha gondjuk van.

Ha bármi mással próbálkoznak, kivéve a bocsánatkérést, ismételd meg, hogy négyszemközt beszéljétek meg. Ha ilyen gyorsan el tudod simítani a konfliktust, akkor még úgy is tűnsz majd fel a szemükben, mint akivel nem érdemes balhézni. Viszont ha csendben tűrsz és hagyod hogy megszégyenítsenek, akkor újabb pletykák és hazugságok céltáblája leszel – figyelmeztet a Business Insider.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.