Lélek

Ilyen a szexfüggők élete

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.24 | 15:48

Jelenleg mintha párhuzamos valóságokban szembesülnénk vele: egyrészt milliók küzdenek ezzel, másfelől viszont alig tanulmányozzák, és még orvosi esetként sem tekintenek rá. És már új kifejezés is van rá: hiperszexualitás.

Az okostelefonok és a gördülékeny randialkalmazások korában a szexfüggőség olyan, mintha olyan egy korban lennél drogos, ahol az anyag folyamatosan, és korlátlanul rendelkezésre áll. Ráadásul bárkivel, akivel kapcsolatba bonyolódsz, jó eséllyel átélhetsz orgazmust is. De akárcsak más függőségek esetében, a reális helyzetét fel sem fogja az illető. Hiányzik a kellő tájékoztatás és a gyógykezelés is, ráadásul akik ebben a fura és könyörtelen kábulatban estek foglyul, azoknak rendkívül nehéz a kijutás, még Amerikában is.

Ráébredés

Szexfüggőség – diagnosztizálni és kezelni – hatalmas üzlet. A hivatalos adatok szerint a szakképzett terapeuták száma 2008 óta megduplázódott. A randizós alkalmazások, mint például a Tinder (napi 26 millió, létrejött matcheléssel) és a Grindr (1,6 millió aktív felhasználó naponta), egyre nagyobbra duzzadnak. Szinte rávernek Gary Shteyngart 2010-es regényében, A szuperszomorú, igaz szerelmi történetben megjelent kifejezésre is, ami magáért beszél: az okostelefon appja „fuckability” szempontból sorol be mindenkit körülöttünk. Az elmúlt öt évben öt fontos film szól szexfüggőségről, ezek egyike Lars von Triertől A nimfomániás. Negyven évvel ezelőtt még maga a szexfüggő kifejezezés sem létezett, mára viszont a kultúránk szerves részévé vált.

via GIPHY

Jelenleg mintha párhuzamos valóságokban szembesülnénk vele: egyrészt milliók küzdenek ezzel, másfelől viszont alig tanulmányozzák, és még orvosi esetként sem tekintenek rá. Pedig pár tanulmány kimutatta már, hogy az extrém szexuális viselkedés valóban függőséget okoz, és idegtudományi szempontból pont úgy működik, mint egy megrögzött heroinista esetében. Emiatt a klinikai orvosok inkább a hiperszexualitás kifejezést alkalmazzák rá, ami nagyjából lefedi ezt a jelenséget. Viszont erre nincsen sem konkrét gyógyszer, sem terv a kezelésére. Eli Coleman, a Minnesotai Egyetem szexualitásáért felelős programjának igazgatója úgy becsüli, hogy az Egyesült Államokban nagyjából 19 millióan (a lakosság 5-7 százaléka) küzdhetnek ezzel a problémával. Ezzel szemben az UCLA idegtudományi munkatársa, Nicole Prause szerint

Teljesen beláthatatlan ez a terület.

Az viszont biztos, hogy egyre többen keresik a gyógyulás útját. Az elmúlt évtizedben minden évbennagyobb számban jelentkeztek az Anonim Szexfüggő csoportjaiba, mely szervezet 12 lépésben segít leszokni.

Eközben Hollywood még mindig igyekszik hasznot húzni a jelenségből: egyelőre a filmekben ábrázolt módok többet ártanak, mint használnak. A képernyőn még mindig tartja magát az, hogy a szexfüggőség csábító, esetleg humoros dolog, akárcsak ahogyan azt a ’70-es években Warren Beatty adta elő.

via GIPHY

De nincs az a kétórás film, ami hitelesen vissza tudná adni azokat a könyörtelen gondolati hurkokat, amelyek a szexfüggőket gyötrik. A nemi aktus normál esetben egy kapcsolat egy másik személlyel, de a szexfüggő csak saját maga körül képes forogni. Megszerzi, amire szüksége van, mást nem tehet, különben rátör a depresszió, a figyelemzavar, bipoláris vagy traumával kapcsolatos zavar, a kétségbeesés. A legtöbb függőség rákényszerít valamire: vagy hogy egy bizonyos helyre elmenj, esetleg hogy költs el egy adott összeget valamire. Ebben a szexfüggőség kivétel: ami működteti, az elérhető közelségben, rendelkezésre áll, sőt: bombázza az érzékszerveket. Michael Ryan professzor, aki egyben költő is, az élményeit egy elképesztő önéletrajzba sűrítette be, melynek Titkos élet a címe:

Az anyag, amit használtam, emberi lényekből állt.

Jacob (28), 2012 óta gyógyul

Jacob programozó, aki a feleségével Seattle-ben él. Üres a tekintete, sápadt az arca. De nem kialvatlan:

Rengeteget pihentem. Ha alszok, akkor mindent el tudok felejteni.

16 évesen találkozott párjával, aki 2012-ig semmit sem tudott a pornó nézéseiről, online chatekről, futó kalandokkal nőkkel és férfiakkal – amit a férfi mind titokban űzött. Amikor a férj bevallotta, miket tett, akkor megszűnt köztük az intimitás; terápiára is külön járnak. Amióta függő lett, Jacob a futást is abbahagyta. Keresztény otthonban nőtt fel, zárkózott gyerek volt, űrhajós akart lenni.

Legelső szexuális élményem az volt, mikor az unokatesóm megkörnyékezett. A tinilány leírta, miket fogunk együtt csinálni, amihez nekem orvosi szótár kellett, hogy felfogjam. Már majdnem létrejött az aktus, amikor félrelöktem, mert annyira mocskosnak éreztem az egészet. Nem tudtam megtenni, de azóta is kísértett a dolog.

Később rákapott a szexuális témájú internetes chatelésre, itt kiélhette a fantáziáját. Képet is küldött magáról, valakinek, aki azt írta magáról, hogy csinos lány. Órákig cyberszexelt. A célja sosem az orgazmus volt, inkább az izgalmi állapot, az eufória fenntartása.

Amy (44), 1998 óta gyógyul

Amy a nevadai sivatagban él egy ranchen, és tele van piercingekkel. Párja, Partick szoftverfejlesztő.

Hét- vagy nyolcévesen kezdődött minden, apám elrejtett pornóújságjait nézegettem. Orgazmusom persze még nem volt, de egy jófajta bizsergést éreztem.

13 évesen vesztette el a szüzességét. Egy barátnőjével versenyeztek, kinek jön össze hamarabb, ezért egy házibulin teperte le részeg pasiját. A következő barátjának volt saját lakása, így korlátlanul kiélhették vágyaikat. Rájött, hogy az jön be neki legjobban, ha a pasija egy vadászkéssel cirógatja. Minden itt kezdődött…

via GIPHY

Őrület

A szexfüggőnek mindene a teste. Az üzenet, amit az agya küld, az az, hogy magányos vagyok, félek, dühös vagyok. Boldogtalan, ha nem éri fizikai élmény. Az izgalmi állapot és a kielégülés, ahogyan ő ismeri, nem egy megélt élmény, hanem inkább egy meghátrálás ezek elől. Mindannak a szimulációja, ami az életéből hiányzik: öröm, intimitás, a teljesség érzése. Egy állati erővel bíró, biokémiai kísérlet az életük arra, hogy a rossz érzéseket valami jóval üssék ki. Az izgalmi állapot és az orgazmus közötti időszakban van nyugtuk. Ezt nyújták el, amíg csak lehet, hogy időt nyerjenek és meneküljenek az elméjük elől.

Önmagán kívül akar lenni, de pont ez börtönzi be.

Ez a vágy extrém viselkedésekbe is torkollhat: exhibicionizmus és ismeretlenekkel való közösülés, vagy akár a gyerekpornográfia bűnébe is sodorhatja őket. Eli Coleman szerint az ilyen férfiak főleg saját konfliktusaikat dolgozzák fel így, de ez nem mindegyikükre igaz. Az öngyűlölet jobban kifejezésre juthat egy olyan aktus formájában, ahol lealacsonyítja és maga alá veti a partnerét.

Jacob

Le akart állni többször is, de csak egy-két napra sikerült. Az első nap jól ment, de másnap már bárkivel összeszűrte volna a levet, kortól és kinézettől függetlenül. Az első férfi az életében egy transzvesztita volt. Szégyent érzett, hogy egy pasi vonzónak találta, és vele az orális szex sem volt túl felemelő. Még mielőtt eljegyezte volna a menyasszonyát, ki akarta próbálni, milyen egy idősebb nővel a szex. Ez volt az első igazi aktusa. Szörnyen érezte magát, hogy megcsalta a barátnőjét. El akarta temetni az élményt, de pont emiatt kattant aztán be. Gondolta, hogy a házasság majd megvédi, és a felesége kielégíti. Nem így történt.

Amy

Ragadozó volt, ők a zsákmányai. Nem kellett tudnia a nevüket sem. Elég volt, ha egy kis érdeklődést mutattak iránta. Olyan hétköznapi dolog volt lefeküdni velük, mintha csak kezet ráztak volna. Nem tisztelte őket különösebben. Amikor nagyon fel tudták izgatni, akkor a fájdalomküszöbe is magasabb lett. A szado-mazo cuccoktól uralkodónak érezte magát, rávette olyan dolgokra is a srácokat, amiket ők nem akartak megtenni. Gyönyört okozott neki, ha a hátát megvágták késsel. Egy pasi sírt is utána.

via GIPHY

Amy népszerű volt a gimiben, ennek dacára evészavarral küzdött, majd rákapott a kokainra. Egyfolytában be volt állva. 19 évesen már elvonóra került, ahol elcsodálkoztak, hogyan lehet valaki ilyen fiatalon az SM híve. Javasolták, hogy járjon az Anonimokhoz. Két apától lett egy-egy fia, akiket majdnem el is vettek tőle.

Kezelés

2010-ben a Harvard pszichiátere, Martin Kafka összehívott egy csapatot, hogy a hiperszexualitás is kerüljön be a két évtizede érintetlen listába, amely alapján a pszichiátriai diagnózisokat felállítják. Kafka meg is alapozta javaslatát: 250 könyvet és tanulmányt hozott, és rengeteg adatot. De erről az állapotról még ez is keveset árult el, így elutasították kérelmét (ellenben felvettek 15 új diagnózist, köztük a bőr-csipkedő zavart). A pszichiáter szerint

Politikai oka lehetett a döntésnek.

Ellenállásba ütközött az, hogy bármilyen olyan szexuális tevékenységet lelki betegségnek soroljanak be, ami megegyezésen alapul. (Akárcsak a homoszexualitás esetében). Egy diagnózis akár kibúvót is adhat a szexuális bűncselekmények elkövetőinek.

Hol húzhatjuk meg a határt, hogy mi a normális és mi az, ami már abnormális?

Ha viszont bejegyzett betegség lehetne, akkor jutna pénz a kutatásra, kezelésre – gyógyszereket is fejleszthetnének a cégek. Ezt a hiányt enyhítendő, jelenleg antidepresszánst írnak fel a doktorok, és a 12 pontos programot javasolják, ami elég jól bevált. Kórházi kezelésről nincsen adat, de egy ilyen kúra több tízezer dollárt is megkövetelhet.

Ha a páciens házas, az eset jóval bonyolultabb. Nem egyszerű néha közölni sem a partnerrel a hírt. Van, amikor még hazugságvizsgálót is be kell vonni, Jenner Bishop, az Oaklandi terapeuta szerint.

A cél, hogy a bizalom köztük helyreálljon és hogy megtanulja a függő, hogy a szex nem csak önző vagy kikényszeríthető dolog. A partner traumáját csillapítani kell: az irónia az egészben az, hogy a nárcisztikusnak ismert társa most empátiával kell, hogy segítsen neki.

Hogy kibír-e egy kapcsolat ennyit, az jó kérdés. Van, mikor évekig tart a helyreállás, de valamikor egyáltalán nem sikerül.

via GIPHY

Jacob utána

Már öngyilkosságot forgatott a fejében, pedig rendszeresen járt templomba. Egy nap a pásztor a bűntudatról és szégyenről beszélt: a bűntudat – ha rosszat tettem, a szégyen – ha én rossz vagyok. Jacobnak össze kellett törnie.

A tükörbe néztem, és egy szemét, hazug arcot láttam. Borzasztóan éreztem magam.

Mindent elmondott Ashleynek. A nő örült, hogy nem neki kellett kitalálnia, mi zajlik benne. Meg volt győződve róla, hogy a férje meleg. Elmondta volna, ha így volna, de őt csak a vonzás érdekelte, hogy vágyjanak rá.

A felesége kiborult: mintha egy teherautó ütötte volna el, amit Jacob vezetett. Ashley is elkezdett egy csoportba járni, hogy kibeszélhesse az őt ért fájdalmat. Abban egyeztek meg, ha valakivel kapcsolatba lép Jacob, akkor elhagyja.

Alig találkoznak egymással: a terapeuta azt javasolta, hogy naponta beszéljék meg a teendőket, és azt, hogy mi az, amit a másikban értékesnek tartanak. Ashley számára ez hit-próba: Istenben és Jacobban is tud-e bízni. Reméli, hogy hite meghozza a gyümölcsét. Nincs gyerekük, pénzük, sok mindenük – csak ők, egymásnak.

Amy utána

Egyszer bevont egy kutyát is a szexuális játékaiba. Szegény szabadulni akart tőle, nagyon szégyelli magát emiatt. Reménytelennek tartotta magát, hogy sosem javul meg. Azért osztja meg ezt a történetet, hogy ne érezze magát egyedül az, aki már ilyesmire vetemedett.

Megtalálta a fia pornóújságjait, kidobta mindet. A házban nem lehet ilyesmi, ha valaki elvonón van. Nem akarja, hogy a gyereke is függő legyen. De ha mégis megtörténne, van kiút.

Patrickkel az Anonimeknél találkoztam, két és fél éve vagyunk együtt, szeretjük egymást. Együtt imádkozunk, mielőtt szeretkezünk. Mert mindketten nagyon elszállhatnánk, az én fejemben még mindig ott van a pornó. Azt mondtam korábban, hogy a szexfüggés: tűzijáték, az egészséges szex: csillagszóró. Nem éget meg. Nem pont az, amire vágynék, de ez számomra a legjobb.

Azóta Ashleyék elváltak, Amyék viszont összeházasodtak – számol be a GQ.

via GIPHY

Nyitókép: Pexels.com/John Rocha CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.