Lélek

Megint ultramenő volt Ferenc pápa, videót küldött a TED-re

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.27 | 07:47

Ferenc pápa új fejezetet nyitott a pápaság történetében - a kommunikációt illetően biztosan. Számos felesleges falat lebontva szinte hétről-hétre meglepi valami szokatlan húzással a katolikus hívőket, és nem hívőket egyaránt.

Annyi bizonyos, hogy az újszerű, modern technológiákat előszeretettel használja Ferenc pápa, sőt üzenetei jóval közvetlenebbek, érthetőbbek az átlag ember számára. (Szemben a Jude Law ultrakonzervatív karakterével Az ifjú pápa című sorozatban.)

A katolikus egyház feje legutóbb Kanadában, a vancouver-i TED 2017-re küldött a rendezvény szabályainak megfelelően egy 18 perces videóbeszédet. Nemcsak az új bolygók felfedezéséről, de a boldogabb jövőről is szót ejtett – amit még mindig simán elérhetünk!

Nemcsak először szólalt fel pápa egy TED eseményen, de ez volt Ferenc pápa első felszólalása is egy nemzetközi konferencián. Ráadásul az egyházfő nemcsak a levegőbe beszélt, beszédével kifejezetten a TED fő célközönségét, a kreatív ipar, a tudomány képviselőit célozta meg, emlékeztetve őket, hogy soha ne feledkezzenek meg az emberségről, miközben az új felfedezéseket hajtják.

Csak akkor győzhetjük le a “pazarlás kultúráját”, ha az embereket az igaz összetartásra neveljük, és nem felejtjük el, hogy a lényeg nem a fogyasztás és a vásárlás, hanem az ember.

Ferenc pápa abbeli reményét is kifejezte, hogy a technológiai fejlődés nem lesz a társadalmi egyenlőség kárára. Mint mondta:

Milyen csodálatos lenne, hogy miközben távoli planétákat fedezünk fel, újra felfedezzük azok azon testvéreink szükségét is, akik körülöttünk “keringnek”.

Az általában mindig optimista TED konferenciák légköre idén kissé megváltozott, s a beszédek többségében kendőzetlen felmerült az emberiség jövője iránt érzett aggodalom. Ettől Ferenc pápa sem tért el, de alapvetően pozitív üzenetet fogalmazott meg.

Manapság sokan közülünk úgy hiszik, hogy a boldog jövő valami olyasmi, amit lehetetlen elérni. Habár az aggodalmakat nagyon komolyan kell venni, legyünk tisztában vele, hogy az akadályok nem legyőzhetetlenek. Túljutunk rajtuk, ha nem zárkózunk magunka, s rekesztjük ki a valóságot.

Végezetül az egyházfő szerénységre intette a világ hatalmasait, hogy maradjanak szerények és alázatosak:

Ha nem így tesztek, a hatalmatok bekebelez benneteket, s elpusztítjátok egymást.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló