Lélek

A Snapchat és az Instagram nem jó a fiataloknak, értem?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.20 | 17:03

A tudósok szerint egy bizonyos kor alatt óvatosan kellene netezni.

Egy új kutatás eredménye alátámasztja mindazt, amit valószínűleg eddig is sejtettünk a közösségi médiumok tinikre gyakorolt negatív hatásáról. Az élen a Snapchat – Instagram páros végzett, állítja a The Next Web.

A Status of Mind (Elmeállapot-jelentés) címet viselő tanulmányt az angol Royal Society for Public Health jegyzi. 1479 szigetországi fiatalon végezték el a kérdőíves vizsgálatot. A 14-24 éves alanyok lelki egészségére fókuszáló kutatók a különböző közösségi médiumok hatásaira voltak kíváncsiak. Olyan faktorok is szerepelnek az anyagban, mint a testkép, az alváshiány, az iskolai zaklatás és az önazonosság.

A Snapchat és az Instagram teljesített a leggyalázatosabban: ezekhez a felületekhez kapcsolódott leginkább a testkép zavara, a zaklatás és az idegesség. Tegyük hozzá, a Twitter és a Facebook sem maradt le sokkal. A leginspirálóbb médiumnak a Youtube találtatott, a csatorna több pozitív érzést váltott ki, mint negatívat.

A fő ok lehet az, hogy a Snapchat és az Instagram lényegét a fotók adják, így szinte lehetetlen elkerülni a vizuális összehasonlításokat. Mindkét app magas pontszámot kapott a

Félek, hogy kimaradok

témakörben, emiatt vélik a kutatók, hogy sok idegességet okozhatnak.

Látni a barátokat, azt, hogy valaki mindig nyaral vagy bulizik, ez a tinikben azt az érzést váltja ki, hogy ők kimaradnak valamiből, míg mások nagykanállal falják az életet. Emiatt olyan attitűd alakul ki bennük, ami versengést, majd csüggedést okoz. Pedig főleg manipulált vagy megrendezett képek és videók kerülnek eléjük, ők mégis a látszatra közönséges életükhöz mérik a látottakat.

Hogy kikerülhetőek legyenek a csapdák, a tanulmány szerzői azt javasolják, valahogyan emlékeztetni kellene az ifjú júzereket arra, hogy az élet odakint, az appon túl zajlik. Például felugró figyelmeztető szövegekkel. Ezek jeleznék nekik, ha már túl sok időt töltöttek az adott közösségi médiummal. De a vízjel használata is jó ötlet a digitálisan manipulált fotók esetében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.