Lélek

6 kérdés a legjobb barátról vagy barátnőről, amit nem árt feltenni magunknak

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.19 | 16:18

Talán nincs olyan ember a világon, akit ne árult volna még el egy közeli barátja, akiben a végletekig megbízott. Ezek az árulások a legfájdalmasabbak a világon, pedig a szeretet jó esetben nem fájdalmat okoz, hanem gyógyít. Íme, hat egyszerű tipp, hogy felismerd: valóban megbízhatsz a legfőbb bizalmasodban?

1. Veled tud örülni, ha pozitív élményt élsz át?

Gyakran halljuk, hogy azok az igazi barátaink, akik a bajban mellettünk állnak. Ebben van némi igazság, de legalább ilyen nagy próbája a barátságnak az örömteli esemény: vajon veled tud örülni a spanod, vagy titokban – esetleg egészen nyíltan – irigykedik rád? Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a saját mélypontunk miatt nem tudunk értékelni egy örvendetes életeseményt, de ha hosszútávon képtelenek vagyunk osztozni a barátunk örömében, nagy a baj. És a te legfőbb bizalmasod veled örül, büszke rád?

2. Őszinte veled a jó barát?

Egy igazi jó barát nem csak dícsér és biztat, de azt is kimondja, ha rossz úton jársz. Figyelmeztet a hibáidra, igyekszik megóvni a tévedésektől, megvitatja veled a fontos kérdéseket akkor is, ha borítékolt a konfliktushelyzet. Inkább összeveszik veled, minthogy végig kelljen néznie, hogy más bántson vagy alázzon meg téged. Az őszinteség nem mindig tűnik jó biznisznek az első pillanatban, de hosszútávon a legfontosabb érték, amit egy baráttól kaphatsz.

3. Továbbadja a titkaidat?

Egy bizalmas jó barát esetében elengedhetetlenül fontos, hogy bármit is megosztasz vele, megőrzi a titkodat. Ha bizonytalan vagy, ossz meg egy bizalmas infót egy közös barátotokról, és figyeld meg, visszajut-e az illetőhöz a dolog. Egy igaz barát mindig tudja, mikor kell hallgatni, és jobb, ha az elején kiderül, ha valakiben nem bízhatsz.

4. Tiszteletben tartja az intim szférádat?

Vannak helyzetek, amelyeket egyedül kívánsz megoldani. Nem azért, mert nem bízol a barátaidban, hanem egyszerűen azért, mert szükséged van egyfajta tisztánlátásra, amelyben senki sem befolyásol. Előfordulhat, hogy egy időre visszavonulnál, önmagaddal töltenél egy kis időt, hogy meghozz bizonyos fontos döntéseket. Egy jó barát ilyenkor felfogja, hogy időre és térre van szükséged, és magára hagy téged. Óriási különbség van aközött, hogy egy barátod érdeklődik irántad, vagy egyszerűen kíváncsi életed egy újabb fejezetére. Vannak emberek, akik nem igazán törődnek azzal, hogy mit élsz át, egyszerűen csak egy szaftos szappanopera főszereplőjeként tekintenek rád. Tudd megkülönböztetni a kíváncsiskodóktól azokat, akik valóban aggódnak érted, örülnek a pozitív fejleményeknek!

5. Elfogadja azt, ha másképp látod a dolgokat, mint te?

Az igazi barátoknak nem kell mindenben egyformán gondolkozniuk. Egy ateistának nyugodtan lehet hívő ember a legfőbb bizalmasa, ahogyan a baloldali lelkületű embernek is lehet jobboldali barátja – a kulcs az, hogy mindketten elfogadják a másik világnézetét, és ne próbálják meggyőzni a másikat arról, hogy rossz úton jár! A legjobb iránymutatás egyébként is saját életünk pozitív példája, nem pedig a hosszú filozófiai eszmefuttatások.

6. Hajlandó kompromisszumot kötni a bizalmasod?

Az építő emberi kapcsolatokban nincs helye annak, hogy az egyik fél feláldozza magát a másik kedvéért, de korrekt kompromisszumokra igenis szükség lehet. Képes arra a jó barát, hogy akár egy-egy kisebb áldozatot is meghozzon a kedvedért szükség esetén? Vállalja az esetleges kényelmetlenséget, ha tudja, hogy ezzel sokat tesz a te boldogságodért, elégedettségedért? Ha bajba kerülsz, melléd áll, és igyekszik a lehetőségekhez mérten (de semmiképp sem erején felül!) segíteni? Ezek fontos kérdések, ha valódi barátságról van szó.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.