Lélek

Pszichoterror: 4 szabály, ha oktalanul piszkálnak

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.07 | 06:46

Nem csak gyerekeket zaklathatnak az iskolában, hanem sajnos felnőtt közösségekben is megesik, hogy valaki perifériára szorul, támadás, nem ritkán rendszeres pszichoterror áldozata lesz. Mit lehet ilyenkor tenni?

A zaklató – ha egyetemről, ha munkahelyről, ha szakmai csoportról van szó – minden esetben gyáva ember, aki túlzott agresszióval igyekszik – többnyire sikertelenül – kompenzálni. Ezt észben tartva érdemes megfogadni a következő tanácsokat:

1. Ne kerüld mindenáron a konfrontációt.

Persze, egy-egy durva beszólás még nem ok arra, hogy hosszas vitákba kezdj, ahogyan vadidegenek Facebook-kommentjei után sem érdemes rögtön a telefon után nyúlni. De ha egy csoporttárs, ismerős, családtag, kolléga rendszeresen rajtad köszörüli a nyelvedet, ne próbáld megúszni: vállald fel a konfliktust, védd meg magad és állítsd le őt határozottan. Fontos, hogy tudatosodjon benne, mik a határaid.

2. Légy tisztában a jogaiddal.

Gyakran azért érezzük magunkat egyedül a bántalmazás ilyen eseteinél, mert azt hisszük, nincs segítség. Tanárnak, főnöknek szólni gyávaság (sőt: árulás), a hozzánk közelállók pedig semmit sem tudnak tenni. Pszichoterror esetén lehet jogi és pszichológiai segítséget is kérni, a Kék Vonal tud segíteni ebben.

3. Engedd ki az érzelmeidet.

Ha valami, hát az elfojtás ilyen esetekben nem segít. Jogod van dühösnek lenni, elkeseredni, érthető, ha sírsz, ha kiabálsz. Mindez egy helyzetben nem a gyengeség jele, hanem természetes emberi reakció.

4. Építsd tudatosan az önbizalmadat.

Egy ilyen helyzetben tökéletesen érthető, ha napról napra rosszabbul érzed magad a bőrödben, ezért fontos, hogy amíg az áldatlan állapotot nem sikerül megszüntetned, addig se épülj le teljesen. Az olyan egyszerű technikák, mint a tükör előtti pozitív megerősítések és a lefekvés előtti hálaadás rengeteget segíthet. Minél magabiztosabb és határozottabb az ember, annál kevésbé valószínű, hogy támadások céltáblájává válik. A pozitív énkép fejleszthető, méghozzá egy életen át!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.