Lélek

5 tudományosan alátámasztott tipp, hogyan ne gondoljuk túl a dolgokat

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.20 | 06:46

Létezik az a típus, aki mindent túlanalizál, továbbgondol, ezerszer átrág, nemritkán utólag szorong múltbéli döntések miatt. A PsychCentral.com üzleti pszichológusa, Kristi Tackett-Newburg rámutat néhány szakmai tényekkel alátámasztott tippre, ami segít az állandóan kattogó elme leállításában.

1. Címkézd bátran az érzéseidet

Peter Salovey és John Mayer kutatók az érzelmi intelligencia kifejezést 1990-ben alkották meg. Az EQ négy különböző elemből áll: az érzések megélése, az érzések használata, az érzések megértése és az érzések kézben tartása. A megértés kulcsfontosságú: miután észleltük az adott érzést, tudatosítsuk, miről is van szó, és gondoljuk át, honnan származik az érzés.

 

2. Bővítsd az érzelmi szótáradat

Minél pontosabban és részletesebben ki tudjuk fejezni, mit is élünk át épp, annál nagyobb az esélye annak, hogy a probléma megoldásra kerül. Gyakoroljunk: mostantól ha megkérdezik, hogy vagyunk, ne annyit válaszoljunk, hogy „jól” vagy „rosszul”, hanem fejtsük ki precízebben, mi zajlik bennünk.

3. Zökkentsd ki magadat

Igenis szakadjunk ki a megszokott aggodalmak sorozatából bátran: zárjuk le a témát, vagy kezdjünk el teljesen mással foglalkozni. Ha épp ki vagyunk borulva egy családi konfliktus miatt, segítsük egy barátunkat azzal, hogy egy kicsit az ő megoldandó feladatára fókuszálunk. A saját ügyünk megvár minket.

4. Élj a kognitív átértékelés módszerével

Ha szégyellem magam, mert úgy érzem, a munkahelyemen csak én beszélek gyengén angolul, és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy ügyetlen vagyok, a legjobb ha új szemszögből gondolom át a történteket: például megértem, hogy egyszerűen hiányzik a kellő nyelvi gyakorlat, és mivel anyanyelvemen és két másik idegen nyelven is kiemelkedően jól kommunikálok, egyszerűen nehezemre esik a kezdő nyelvtanuló szerepébe helyezkedni.

5. Végül pedig ott van a radikális elfogadás technikája

Vannak helyzetek, amikor nincs mit tenni, fogadjuk el, ami történt: ez már a múlt, lépjünk tovább. Tanuljuk meg kimondani: „Ez van”. A meditáció-szakértők szerint segít, hogy könnyebben fel tudjuk dolgozni és el tudjuk fogadni mindazt, ami megtörtént, és amin nincs már módunk változtatni.

Nyitókép:123rf.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló