Lélek

Élő adásban beszélt először másságáról a fővárosi magyar polgármester

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.22 | 07:18
  • trendindex: 2

Pozsonypüspöki magyar polgármestere élő adásban coming outolt.

Pék Zoltán, Pozsonypüspöki leköszönő, 67 éves polgármestere a Pátria Rádió hétfő reggeli adásában beszélt meleg mivoltáról. Pék Zoltán, korábbi rádiós 2018-tól 2022-ig volt a pozsonyi városrész polgármestere, a fővárosban egyetlenként – írja a Paraméter. A nemrég melegek ellen, Pozsonyban elkövetett kettős gyilkossággal kapcsolatban Pék ezt mondta:

„Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett,

hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét.” Első megdöbbenése után arra gondolt, mi következhet ezután. „Egy pillanatra én is megijedtem, noha ez rólam polgármesterként sem volt titok” – mondta Pék.

Pék Zoltán azért coming outolt, hogy azt üzenje, ezt bárki fel tudja vállalni, ennek a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie. Elmondta, 14 évesen döbbent rá, hogy saját neméhez vonzódik. Amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta a kollégákkal, egyáltalán nem találkozott elutasítással.

„Teljes elfogadással, fokozott szeretettel és féltéssel találkoztam.

Megfizethető árú all inclusive nyaralás Görögországban? Igen, lehetséges. Ebben a videóban azt is megmutatom, hogyan. Nézz bele, izgalmas lesz!


 

Nagyon pozitívan éltem meg ezt. Polgármesterségem alatt is csak egyszer találkoztam egy negatív megnyilvánulással, amikor egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?! Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom. Elhatároztam, hogy így fogom végigélni az életemet. És ha azt mondanák, hogy kezdd el újból, akkor ugyanígy tennék.

A magyarságom is mindig vállaltam, minden környezetben, minden közegben”

Beszélt arról is, hogy miért tapasztalható egy olyan jelenség, mely szerint a homofóbia mintha erősebb lenne a szlovákiai magyarság körében, mint a többségi szlovák vagy magyar közegben.

„Nagyon sokan vannak a magyar kisebbségben is,

akik saját maguknak sem vallják be, hogy ebben is a kisebbséghez tartoznak. Nem mernek halmozott kisebbség lenni” – húzta alá. A kérdésre, miért érezte, hogy most jött el az ideje a nagy nyilvánosság előtt is coming outolni, azt válaszolta: „minden hatással volt rám, ami körülöttünk történt. Ismerőseimmel, barátaimmal én beszélgetek erről. Most állt viszont össze a kép.”

Kajdi Csaba elárulta, hogyan reagált az édesanyja, amikor coming outolt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Leeshet ma az első hó!
  • szerző:nuus
  • 2022. 11. 17.