Lélek

Kiderült: ez a világ legveszélyesebb szava

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.03 | 15:48

Ez az egyszerű szó mind a beszélő, mind a hallgató agyát károsíthatja.

Andrew B. Newberg és Mark Robert Waldman neurológusok számtalan sikerkönyvet tudhatnak magukénak: ők jegyzik például a Words Can Change Your Brain című tudományos művet. A szerzők emelett a Psychology Today szerzői is, ahol gyakran megosztják érdekes, meglepő és hasznos kutatási eredményeiket. Ezek között az egyikben fejtették ki, hogy melyik az a szó, amelyik a legnagyobb negatív hatást váltja ki az emberekből.

Ez alapján, ha egy embert betesznek egy MRI gépbe – amit leginkább egy fánkalakú mágnesként jellemezhetünk, ami fel tudja térképezni az idegi változásokat az agyban – és felvillantják előtte a “NEM” szócskát, elképesztő eredményeket tapasztalhatnak. Az agyban azonnal felszabadul egy tucat stresszt okozó hormon és neurotranszmitter, amelyek rögtön megakasztják a normál agyi működést. Nehezebb lesz a logikus gondolkodás, elhomályosul az értelem, nyelvi és kommunikációs nehézségek merülhetnek fel.

via GIPHY

Igazából már az is rossz hatással van az emberre, ha egy sor negatív szót lát maga előtt néhány másodpercig, egy erősen szorongó vagy depresszív alany állapotát pedig azonnal ronthatja. Ha valaki hosszabb távon tapasztal ilyesmit, annál nagyobb az esély, hogy olyan kulcsfunkciókat is megzavar, mint a memória, az érzelmek vagy érzések. Romolhat az étvágy, nehezíti az alvást és csökkenti a képességet, hogy hosszútávon is boldognak érezze magát az ember.

Ha pedig valaki még szót is ad a negativitásnak, annál több káros kemikália szabadul fel az agyában, sőt, még a hallgatóéban is. Ezek miatt mindkét beszélő tapasztalhat szorongást, ingerlékenységet, így csökken az együttműködési képességük is. Ráadásul ha sokat lógsz negatív emberekkel, sokkal előítéletesebbé válsz.

via GIPHY

A negativitás ráadásul egy önállandósító jelenség: minél többször mész bele negatív beszélgetésekbe, akár a munkahelyeden, akár otthon, annál nehezebb lesz leállni vele. Ráadásul, ha e beszélgetések során a rossz érzést keltő szavak, amelyeket kimondtok nem haraggal hangzanak el, még erősebb lesz a negatív hatásuk.

A kialakuló szorongást megelőzendő, érdemes rögtön feltenni egy kérdést magunknak: “Mindez valóban veszélyezteti az én személyemet?”. Erre a válasz általában az, hogy nem, így az amygdala reakciója az elképzelt fenyegetésre akadályba ütközhet. Ez által lehetőséged nyílik arra, hogy logikusan gondolkozz, felmérd a szituációt és elkezdhess gondolkozni a megoldáson. Ráadásul megakadályozhatod, hogy egy maradandó negatív emlék égjen az agyadba. Hajrá!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló