Otthon

Miért félnek ajtókat és ablakokat cserélni az emberek?

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.20 | 11:48

Egy év alatt megtérülhet a nyílászárók cseréje.

A magyarok a széles választék és a nagy befektetés miatt gyakran elbizonytalanodnak a nyílászárók cseréjét illetően, pedig a hőszigetelő képességüknek köszönhetően akár a harmadára is csökkenthető így a fűtésszámla a hideg hónapokban. A szakértő arról beszélt, az ingatlanok teljes energetikai korszerűsítése ugyan még komolyabb anyagi befektetést igényel, hosszútávon még jelentősebb megtakarítást lehet a beruházással elérni.

Fotó: Pixabay

A tapasztalatok szerint Magyarországon a lakástulajdonosoknak magasabb a műszaki igényszintjük, mint amit a pénztárcájuk a gyakorlatban megengedne, ugyanakkor ma már léteznek olyan megoldások a nyílászárók cseréjére, melyek jó minőséget képviselnek a piacon és elérhető áron is hozzájuk lehet jutni.

Virág Gergő, a nyilaszarokbudapest.hu szakértője arról beszélt, a koronavírus-járvány miatt sok család nehéz anyagi helyzetbe került, ezért a hirtelen kiadásoktól tartva kevésbé mernek költeni. A nyílászárók cseréjét illetően emellett továbbra is fennáll az a probléma, hogy a vásárlók a nagy választék miatt elbizonytalanodnak, mert nincsenek tisztában vele, mi alapján döntsenek.

„Nagyon sokan halogatják a nyílászárók cseréjét. Vannak, akik azért hőkölnek vissza a beruházástól, mert annak több hetes az átfutási ideje, és nem szeretnék kivárni. Mások alternatív megoldáshoz folyamodnak és asztalossal megjavíttatják, felújíttatják az ajtókat, ablakokat. Pedig a teljes csere hosszú távon kétség kívül egy megtérülő befektetés”

– fogalmazott a szakértő.

Példaként említette, hogy egy száz négyzetméteres, Kádár-kocka háznak a felfűtése 50-60 ezer forint is lehet a téli időszakban, ami korszerű nyílászárókkal a harmadára is csökkenthető.

„A megközelítőleg 700-800 ezer forintos befektetés így akár egy év alatt is megtérülhet. Ha pedig valaki teljes energetikai korszerűsítést hajt végre az ingatlanon, beleértve a szigetelést és adott esetben a fűtésrendszer fejlesztését, a gázszámla akár 10 ezer forint alá is zuhanhat. Utóbbi persze már 2-3 millió forintos tétel, de ezzel az életminőséget is látványosan javíthatjuk”

– értékelt Virág Gergő.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló