Utazás

Görögország megint lazít egy kicsit, de a maszk az marad

Görögországban mától később kezdődik a kijárási tilalom, de csak ott, ahol nem súlyosabbak a Covid-miatti állapotok. Közben újabb régiók kerültek át a komolyabb fertőzöttségi kategóriába.

Görögországban szombattól megint kicsit lazítottak a szabályokon, így az éjszakai kijárási tilalom az eddigi fél egy helyett egy órával később kezdődik, ismét szólhat zene éttermekben és bárokban – jelentette be Nikos Hardaliasz polgári védelmi miniszterhelyettes. Tekintve, hogy a görög életvitel miatt a vacsoraidőszak este 9-10 óránál korábban csak a turistáknál kezdődik, ez a nyári szünettel feléledő belföldi turizmus miatt is fontos lehet, a tavaly óta alig működő bároknak pedig szintén esély lehet ez, hogy kicsit növeljék a megcsappant forgalmukat. 

Nakszoszon a távolságtartási helyi kivitelezése
Nakszoszon a távolságtartási helyi kivitelezése

 

A jelenlegi szabályozás szerint színkódokkal jelölik a veszélyességi fokozatokat  (piros, narancs, sárga, zöld), és addig nincs gond, amíg az utolsó kettőben van az adott régi. Az adatokat a polgári védelem a helyi hatóságokkal és az egészségügyi szervezetekkel az uniós direktívák alapján hetente frissíti, így elég jól nyomon követhető, hogy milyen helyzet van azon a területen, ahova éppen utazni készül az ember A narancssárga régiókban a stagnáló és csökkenő adatok a várható lazítást jelzik, ám ahol növekedés van, ott sem az éjszakai kijárási tilalom csökkentése, sem más lazító szabályok nem lesznek érvényben. 

Most akkor kint kell e maszk? Kell

Folyamatosan visszatérő téma az idelátogatók és az itt élő külföldiek körében, hogy vajon meddig szükséges a maszk használata szabadban. Gyakori megjegyzés az utazók körében, hogy inkább akkor nem is jönnek Görögországba, ha még a szabadban is – így szigorúan véve a strandokon is –  kötelező a maszk. A Kükládok legnagyobb szigetén, Nakszoszon főként a városban tapasztalható rendőri ellenőrzés, a szélfútta parton elterülő, békésen sziesztázó maszktalan német nyugdíjasok közül vélhetően eddig egyetlen egyet sem vontak kérdőre a kötelező textildarab hiányossága miatt, ám ettől függően Nakszosz stabilan narancssárga, lévén sok helyi és még több külföldi opcionálisnak tekinti a kültéri maszkhasználatot. Az idegenforgalomban dolgozók viszont azt mondják, inkább viselje mindenki a maszkot, nem szeretnének megint rövid szezont és még több esetet. 

 

Kos átment narancssárgába

 

A görög válságstáb tegnapi bejelentése szerint a turisták körében szintén népszerű dodekaneszosz Kos sziget átment narancssárgába, így egy darabig ott sem lesznek érzékelhetőek a lazítások. Aki a szárazföldről készül szigetre (vagy fordítva), annak ezt érdemes teszttel megtennie, hacsak nincs beoltva már elve. 

Aktuális görög esetek

Görögország minden vakcinát elfogad

Nem tesz különbséget az athéni vezetés, a lényeg, hogy be legyen oltva a turista – mondta a görög egészségügyi tanács egyik tagja, Vana Papaevangelou újságíróknak. Ez azt jelenti, hogy azokat a vakcinákat is elfogadja Görögország, amelyeket az európai szakhatóságok nem engedélyeztek. 

Amúgy Görögország átoltottság tekintetében a legfrissebb adatok szerint 35 százalék körül jár – vagyis ennyien kaptak meg a közel tízmilliós országból legalább egy oltást. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.