Utazás

Ha utazol, erre az öt dologra figyelj légy szíves

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.17 | 14:13

Pár apróság, ami valld be, a te életedet is megkeseríti, ha turisták jönnek a környékedre.

Az Urbo szedi pontokba, mi az a néhány dolog, amivel az ottani lakosok idegeire tudsz menni, várva várt nyaralásod során. Mert fordított esetben, ha a te városodat lepik el a bulizók vagy túrázók, át tudod érezni a helyiek fájdalmát.

via GIPHY

Ezek a legidegesítőbb húzások, amelyeket jobb kihagyni, ha egy idegen helyre látogatsz. Ha rendszeresen utazol, akkor biztosan észrevetted, hogy van, amikor a jól eltervezett nyaralásod egy az egyben megvalósul, máskor viszont rémálomba is tud fordulni. Ha nem épp egy kietlen helyre húzol el pár napra, akkor az alapszabály az, hogy ott is emberek élnek, ahová menni szándékozol.

Folyó ügyek

Egy Reddit-felhasználó szeretné, ha egyszer mindenki meglátogatná a munkahelyén, hogy lássák, mivel kell nap mint nap szembesülnie:

Egy arizonai nemzeti parkban lévő, népszerű turista célpontban dolgozom. A legnagyobb kihívás a kínai látogatóink esetében az, hogy ne másszanak fel a vécécsészékre, miközben a dolgukat végzik.

említi Roughneck16, aki beszámol arról is, hogy már piktogramokat is bevetettek a helyes toalett használat érdekében. Mike Koshmri is hasonló tapasztalatokat szerzett: rengeteg energiába kerül az olyan országokból érkező utazókat rászoktatni, hogy ráüljenek a nyugati típusú vécékre, akik a guggolós verzióhoz vannak szokva. Ugyanis sorban törött árnyékszékeket hagynak maguk után.

via GIPHY

A Grand Teton park tavaly 4,8 millió turistát fogadott, és ebben az időszakban 42 esetben kellett vécét felújítaniuk. Gyakori gond a lábbal lehúzás és a használt papír kukába dobása is.

Bicikli utak

Ha megfordultál már Amszterdamban, akkor ismerős lehet a következő helyzet. Elmélyülten fotózgatsz, csodálod a körülötted lévő épületeket, majd hirtelen fülsértő csengetés zökkent ki a nyugalmadból. Átnézel a vállad fölött, ekkor megpillantasz egy sebesen közeledő kerékpárost. A bringás nem fog lassítani, ugyanis te keveredtél az útjába. A holland nagyvárosban külön sávon futnak a kocsik, a buszok és a biciklik is. Ehhez még ráadásul a villamosok is hozzájönnek – nem könnyű megszokni ezt a felállást.

Barry Neild élte át azt, hogy alig egy óra alatt verbálisan inzultálták, mert feltartotta a többi biciklist, majd a villamos csilingelt rá barátságtalanul, mikor a kereke beragadt a sínbe, egy robogós pedig kis híján a csatornába lökte.

via GIPHY

Mintha a Tour de France itt zajlana, ami a helyiek számára természetes jelenség.

A turisták azt hiszik, ez itt Disneyland. A hollandok pedig istent játszanak, a nyeregben ülve.

panaszkodik Geert Gielissen, aki egy itteni bringa kölcsönzőt és szervízt vezet.

Mozgólépcsők

Washington DC az egyik leggyorsabban fejlődő település Amerikában. Az Államok első tíz úti célpontja közt ott szerepel: csak amerikaiakból 18 millióan fordulnak meg itt egy év alatt. Akik nem itt élnek, azok a helyi etikettel nincsenek tisztában. Alap elvárás volna, hogy a mozgólépcső jobb oldalán állj, a balon pedig haladj. A nyugati félgömb leghosszabb kijárata a Wheaton metró állomásnál van, ami világviszonylatban is a harmadik. Könnyebben a felszínre vagy a föld alá lehetne jutni, ha az ide látogató betartaná a szabályokat.

via GIPHY

Ráadásul a kiránduló buszok a belvárosig beszállítják a turistákat, a parkoló járművek pedig így zavaróan állják el az utcákat. De még ennél is idegesítőbb a „jobbra tarts” szabály ignorálása.

Az állatok etetése tilos!

A legtöbben hallottak már arról, milyen rendkívüli, sőt: őrült élővilága van Ausztráliának. A kenguruval a kutyájáért bokszoló férfi esete csak egy a sok közül. Valójában az ittenieknek már herótjuk van attól, hogy boldog-boldogtalan eteti az állatokat, dédelgetni próbálja, vagy valami olyasmire vetemedik, ami veszélyezteti az élőlény vagy más emberek épségét.

Ahogyan a medvék is ráfanyalodnak a civilizációs dolgokra, úgy az idevalósi állatok is hamar megszokják, hogy jutalomfalatokkal kényeztetik őket. És ha nem kapják meg a csemegéjüket, akkor bizony bedühödnek. A helyzet olyannyira kezd tarthatatlanná válni, hogy a távoli kontinens északi tartománya közleményt adott ki, melyben a biztonsági kérdéseket taglalja.

Erre rímel a kanadai oroszlánfókás malőr is:

Hírességek

A szórakoztatóipar fellegvára Los Angeles. Itt él a legtöbb celeb, akiket a képernyőről vagy a filmvászonról ismerhetünk. Errefelé minden étterem sarkán egy-egy paparazzi leskelődik. Ettől azonban még nem fogja tudni minden itt élő, hogy melyik hírességet pont hol lehet elcsípni. Véletlenül persze beléjük lehet botlani, de nem mindig viselkednek úgy, mint amire számítanál. Megesik, hogy a magánéletüket félve őrzik a betolakodóktól. Ha egy vezetett stúdiólátogatáson veszel részt, akkor ne feledd, hogy ők oda dolgozni járnak.

Igaz, a munkakörük része a rajongókkal való kapcsolattartás, de ha egy csapat ember megrohanja őket szelfizni, miközben a szerepüket tanulják éppen, vagy egy mítingre sietnek, az nem túl felemelő számukra.

Alap szabály, hogy ha egy sztárba botlunk, akkor udvariasan felkérhetjük közös fotóra, nem szabad csak úgy letámadni egyiküket sem. Ettől jó eséllyel ki is borulnának. Ha mégis szeretnél hírességet látni, akkor ne a szervezett túrákra menj, hanem az Instagramon felkapott kávézók és kajáldák környékén ólálkodj, vagy az itten éjszakai klubok világában merülj el.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló