Film

Egy jó ember, akit követnünk kellene – Ilyen a Védelem alatt című film

  • Szerző:homarton
  • 2020.11.18 | 17:00

A Verzió filmfesztiválon online ingyenesen megnézhető Védelem alatt a Baptista Szeretetszolgálat szociális munkásának hétköznapjait követi nyomon.

Toszecky Renáta szociális munkás egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon. Prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek ide, akiknek az életét a szociális munkások megpróbálják új mederbe terelni, hogy gyerekeikkel együtt új életet kezdhessenek. A film Renáta napi munkáját követi figyelemmel, ahogyan három bántalmazott nővel dolgozik, eközben pedig a segítő munka kihívásaiba is betekintést enged.

Az már rögtön elsőre feltűnik, hogy a dokumentumfilm főhőse, Renáta igazi szakember, de közben segítőkész, talpraesett és jó ember is. Több fronton segít a rászorulóknak

  • a korábban előzetes letartóztatásba került, majd Londonból visszatért gyerekes anyának
  • a fiát egyedül nevelő, sokszoros bántalmazáson túlesett fiatal nőnek
  • a Budapestre tartó, szintén egyedülálló anyának
  • és a saját családjának is.

    Szóval összesen négy szálon futnak ezek a hétköznapok, ahol minden változik egyik napról a másikra.

Toszecky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat szociális munkása.

A Védelem alatt pont azért húsbavágó, hogy valódi konfliktusokat, élethelyzeteket látunk a mindennapokban, és nem interjúkat, nem utólagos elbeszéléseket, hanem a kőkemény hétköznapokat. Renáta a kamera előtt teljesen természetesen viselkedik, közvetlen közelről nézhetjük meg, hogy milyen is egy nagyon jófej szociális munkás élete.

A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című film rendezője, Schwechtje Mihály legújabb filmjében megmutatja a valóságot, és még egy kicsit többet is a prostitúción átesett lányokról, a védett házak valóságáról, és egy szocális munkás (vagy ahogy a filmben hívják: szupervizor) mindennapjairól.

A legkeményebb pillanat a filmben mégis az, amikor a roma édesanya, Lakatos Marcsi visszamegy a régi menedékházba, és őszintén leül beszélgetni azokkal a lányokkal, akik most kerültek be a filmben sokszor emlegetett shelterbe. Itt Renáta inkább háttérbe vonul, direkt hallgat, és hagyja, hogy a volt prostituált irányítsa a lányokkal a beszélgetést – a film legdurvább, legkeményebb percei ezek.

A film ingyenesen megnézhető a Verzió filmfesztivál oldalán november 22-ig.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.