Hadászat

Tengeralattjárók beszerzéséhez kért parlamenti jóváhagyást a román védelmi minisztérium – Keményen fegyverkezne Magyarország szomszédja

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.13 | 07:18

Tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve a rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kért parlamenti jóváhagyást a román védelmi minisztérium (MAPN) - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A haditengerészet védelmi képességeit javító három program szerves részét képezi a román hadsereg 2040-ig megvalósítandó, az európai uniós és NATO-szövetségesek előtt vállalt átalakításának, amelyhez elengedhetetlen a harci alakulatok ütőképességét, tűzerejét, alkalmazkodó és túlélési esélyeit növelő, a 21. század követelményeinek megfelelő fegyverzet és harci eszközök beszerzése – olvasható a védelmi tárca indoklásában.

A minisztérium a haditengerészet felszíni és víz alatti harci képességeit akarja javítani, a beszerzendő tengeralattjárók pedig az ellenséges hajók megsemmisítését, semlegesítését vagy elrettentését, felderítő műveletek végrehajtását hivatottak szolgálni. Küldetéseiket a szövetséges hajókkal együttműködve vagy önállóan, nemzetközi vagy éppenséggel ellenséges vizeken, adott esetben veszélyes övezetekben, a támaszponttól nagy távolságra kell majd végrehajtaniuk – olvasható a parlament elé terjesztett átiratban.

A bukaresti média szerint Románia – a francia Naval Group által gyártott – Scorpene osztályú tengeralattjárókat vásárolna: erről tavaly nyáron Vasile Dincu akkori védelmi miniszter szándéknyilatkozatot is aláírt francia partnerével. Egyelőre nincsenek hivatalos információk arról, hogy a MPAN hány tengeralattjárót akar, és mennyi pénzt költene erre a programra, de a tárca egy korábbi vezetője, Mihai Fifor évekkel ezelőtt azt mondta, hogy három tengeralattjáró beszerzését tervezik, Agel Tilvar jelenlegi védelmi miniszter pedig a parlamenthez intézett levelében arra hivatkozott, hogy a román hadsereg korszerűsítésének felgyorsítása azt követően vált lehetővé, hogy Románia 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emelte védelmi kiadásait.

Romániában előzetes parlamenti jóváhagyás szükséges a 100 millió eurós értéket meghaladó közbeszerzések elindításához, illetve ahhoz, hogy a védelmi tárca közvetlen tárgyalásokat kezdjen a potenciális partnerekkel. Az Agerpres szerint a haditengerészet fejlesztését célzó programok elindításáról a kétkamarás parlament együttes ülésén fognak dönteni.

Romániának van egy szovjet gyártmányú, Kilo osztályú, 1985-ben hadrendbe állított tengeralattjárója, amely azonban 1996 óta nem mozdult ki a konstancai katonai kikötőből, mivel akkumulátorai – és időközben más berendezései is – használhatatlanná váltak.

A román közszolgálati televízió szerint a 73 méter hosszú Delfinul aktivitásának egy évtizede alatt mintegy 2000 órát töltött a víz alatt a Fekete-tengeren, fedélzetén ötven tengerésszel, és 34 torpedót lőtt ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló