Külföld

Japán legnagyobb korallzátonya lényegében halott

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.12 | 16:03

Az ország környezetvédelmi minisztériumának jelentése alapján az Okinava mellett lévő Sekiseishoko korallzátony 70 százaléka elpusztult, és a maradéka is haldoklik.

(kép: Northfoto)
(kép: Northfoto)

Japán legnagyobb korallzátonyának nem valamilyen konkrét szennyezés, hanem a túlságosan meleg tengervíz okozza a vesztét, ilyenkor ugyanis elpusztulnak a kis tengeri állatkák meszes vázain élő algák, amikkel szimbiózisban élnek. És ha az algák elhalnak, egy idő után a koralloknak is annyi, nem jutnak elég táplálékhoz, és hosszas éhezés után elpusztulnak. A folyamat elején a zátony kifehéredik, amikor elpusztulnak a színét adó növények, és láthatóvá válik a meszes váz. Később amikor már a korall állatkák is elhalnak, bebarnul a zátony.

A jelenségre még szeptemberben figyeltek fel a hatóságok, és bár azóta a víz hőmérséklete fokozatosan csökken, a zátony 70 százaléka már elhalt, és a maradék része is haldoklik. A globális felmelegedés számlájára írható jelenség nem egyedül álló, az Ausztrália keleti partja mellett végighúzódó Nagy-korallzátonynál hasonló mértékű pusztulás volt megfigyelhető az elmúlt két évben. A folyamat egyébként visszafordulhat, ha a hőmérséklet még időben visszaáll olyan szintre, ami alkalmas a növények megtelepedéséhez.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló