Külföld

PewDiePie bukása és a politikai korrektség

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.21 | 13:15

Vannak emberek, akik mintha csak erős érzelmeket tudnának kiváltani. PewDiePie, a YouTube történetének egyik legsikeresebb sztárja is ilyen. Pályájának gyors felívelése óta azok, akik nem tartoznak 50 millió követője közé, gyakran az emberiség hanyatlásának tüneteként kezelik, és így van ez most, látszólagos bukásakor is.

PewDiePie, azaz Felix Kjellberg üzleti modellje igen egyszerű: számítógépével játszik és közben webkamerájába beszélve hangosan gondolkodik. 2016-ban egyes becslések szerint 15 millió dollárt keresett vele és az egyik első YouTube sztár volt, aki betört az offline médiába. Még a South Park egy epizódja is foglalkozott vele, mint az új generációs online kutúrára jellemző tartalomújrahasznosítás példájával.

Most azonban mintha fordulni látszik Kjellberg szerencséje, miután a közbeszédbe került néhány kirekesztő megjegyzése. A Disney szerződést bontott vele, a YouTube pedig levette ajánlott videóinak listájáról és csatornájáról eltűnt több kérdéses videó. Persze a reklámokból még mindig van bevétele és vélhetően nem fog eltűnni az internetről. Inkább arról van szó, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy politikai korrektséget elváró médiumokban nem szalonképes, és ezért visszatér a YouTube sztárok lényegesen kevésbé kritikus világába.

Ez a jelenet verte ki a biztosítékot (forrás: YouTube)
Ez a jelenet verte ki a biztosítékot (forrás: YouTube)

Ez azonban nem akadályozza meg sem rajongóit, sem kritikusait, hogy a politikai korrektség válságának és a Donald Trumpot is felemelő új jobboldal, az Alt-right térnyerésének kontextusában kezeljék a jelenséget. Támogatói a politikai korrektség diktatúrája elleni harcként tüntetik fel Kjellberg viselkedését. A másik narratíva, melyet jól képvisel Jacob Cliffton véleménycikke a Buzzfeeden, szintén a patriarchátus képviselőjét látják Kjellbergben, de itt természetesen ez az elnyomó oldal, és a politikai korrektség képviselői harcolnak az igazságosságért.

Fontos és érdekes ideológiai ellentéteken keresztül vizsgálni a popkultúrát, de nem mindig ez a magyarázat kulcsa. Erre figyelmeztet Adi Robertson is a The Verge cikkében. Kjellberg humora politikailag határozottan inkorrekt, mindig is az volt, és gyakran használ az Alt-right köreiben népszerű elemeket. Ettől azonban még nem lehet és nem is érdemes egy kalap alá vonni őket. Ez a fajta liberális bigottság annyit ér el, hogy Kjellberget és rajongóit az Alt-right felé tereli, az Alt-right legitimitását pedig növeli azáltal, hogy a nála még mindig szalonképesebb és szélesebb körben népszerű Kjellberggel azonosítja.

Kjellberg, akárcsak a South Park, a politikai inkorrektség egy korábbi, még nem átpolitizált generációját képviseli, még ha kevésbé tudatosan is. Ez látszik rajongótáborának összetételén is: nem a szélsőjobboldalnak, hanem a fiatal tizenéveseknek és a gamer világnak köszönheti hírnevét, még ha az Alt-right is erősen érdekelt ezen csoportok meghódításában. Ízléstelen, sértő vagy kirekesztő poénjai mögött felesleges valamiféle szélsőjobboldali ideológiát látni.

Persze az, hogy PewDiePie vélhetően nem rasszista még nem jelenti azt, hogy nem lehet elítélni, amit csinál. Épp ellenkezőleg: az igazságosság feltétele az árnyalt ítélet. Attól, hogy valaki sértő vagy kirekesztő megjegyzéseket tesz, nem lesz náci. Ez a fajta széles ecsetvonásokkal dolgozó, mindent ideológiai harcként kezelő gondolkodásmód épp az Alt-right-ra és más szélsőséges mozgalmakra jellemző. A szélsőségesekkel szembeni állásfoglaláshoz nem elég pusztán ellentmondani az állításaiknak – ha így lenne a szélsőbal és a szélsőjobb kioltotta volna egymást. Helyette az általuk propagált leegyszerűsített, érzelmileg túlfűtött világképre kell távolságtartó, racionális alternatívát mutatni.

Címlapi kép: Suhaimi Abdullah/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.