Külföld

Pelenkában járnak a svájci gyerekek iskolába – A tanároknak kell tisztába tenni őket

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.05 | 15:33

Svájcban a tanárok nemrégiben aggasztó jelenségről számoltak be: több, akár 11 éves tanuló is pelenkában jár iskolába, mert sosem tanult meg WC-re járni.

Svájcban egyes gyerekek négy évesen kezdik az iskolát, így nem szokatlan, hogy még pelenkát hordanak. Azonban nem ők jelentik a problémát, amivel az ország sok tanára szembesül manapság.

Fotó: Getty Images

Több forrás szerint 11 éves diákok is pelenkában érkeznek az iskolába, és a tanároktól elvárják, hogy szükség esetén tisztába tegyék és pelenkázzák őket. A probléma állítólag olyan elterjedt lett, hogy az Aargaui kantonban egy igazgató rendezvényeket szervez a szülők tájékoztatására, hogy a gyerekeknek el kell hagyniuk a pelenkát, mire visszatérnek az iskolába nyári szünet után. Egy másik iskola pedig szórólapokat helyez ki, hogy a szülők tudják, a tanárok nem felelősek a diákok pelenkázásáért.

A szülők kötelessége gondoskodni arról, hogy az iskoláskorú gyermekeik ne hordjanak többé pelenkát

– idézi Dagmar Röslert, a svájci tanárszövetség elnökét a tagesanzeiger.ch cikke nyomán a odditycentral.com.

Aggasztó fejlemény, hogy 11 éves gyerekek pelenkában jönnek az iskolába. A tanárok nem azért vannak ott, hogy pelenkázzák a tanulóikat. Ez már túlzás.

Rösler kiemelte, hogy fontos különbséget tenni a fizikai problémákkal küzdő gyermekek és a pszichológiai trauma vagy szülői elhanyagolás által érintettek között, és hangsúlyozta a tanárok szerepét az ilyen problémák enyhítésében. A tanároknak soha nem szabad a gyermeket hibáztatni, hanem inkább fel kell venniük a kapcsolatot a szülőkkel, el kell magyarázni a helyzetet és felelősségre kell vonni őket.

Felix Hof svájci pszichoterapeuta felidézett egy olyan esetet, amikor egy hét éves fiú került a rendelésére, aki családi konfliktus okozta trauma miatt még mindig pelenkát hordott. Arra is rámutatott, hogy az ilyen gyermekeket gyakran bántalmazzák vagy csúfolják a társaik, különösen azután, hogy a helyzetük ismertté válik az iskolában. A tornaórák vagy az úszás két olyan példa, amikor a pelenkát szinte lehetetlen elrejteni.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.