Külföld

Micotakisz fölényes győzelmét jósolják, a konzervatívok alakíthatnak kormányt Görögországban

Urnákhoz járul Görögország, alig egy hónapon belül másodszor. Hiába nyert májusban fölényesen Kiriákosz Micotakisz vezette Új Demokrácia (ND), de ez mégsem volt elegendő, hogy egyedül alakíthasson kormányt, ezért kellett júniusban ismételten választásokat tartani. Nagy meglepetés persze nem várható.

Kiriákosz Micotakisznak nincs oka aggódni, a felmérések szerint a szinte biztosnak tűnik a győzelme, persze, a biztos pesze csak azt követően lesz, hogy összeszámolják a szavazóhelyiségekben leadott voksokat. 

Micotakiszéknak már 37 százalékos támogatottság is elegendő, hogy kormányt alakíthassanak, a felmérések szerint 43 százalékot kaphatnak. A sokáig kormányzó Sziriza jó ha 20 százalékot tud vinni, míg PASOK-féle formáció 12 százalék körüli támogatottságban bízhat. Egyszóval a konzervatívok szinte hátradőlve nézhetik, hogy beérett munkájuk gyümölcse.

Kiriákosz MIcotakisz
Kiriákosz MIcotakisz. Fotó: Facebook

Katasztrófa a partokon

Választási kampányt elég erőteljesen befolyásolta a migránsokat szállító hajó katasztrófája, amely során legalább 80 ember meghalt. Felvetődött, hogy a görög parti őrség késlekedése is okozhatta a tragédiát. A parti őrség részéről azt állították, a menekültekkel telezsúfolt halászbárka Olaszország felé tartott, a hajó útjának utólagos elemzése ugyanakkor azt az eredményt hozta, hogy a hajó végig egy helyben állt, mégsem léptek közbe időben. A görög pártok mindenesetre felfüggesztették a kampányukat, Micotakiszék is így tettek. 

 

Micotakisz ért a fiatal szavazók megnyeréséhez

 

Elemzők ugyanakkor megjegyzik, Micotakisz egyik fő erénye a következetesség volt a kampány során, és az, hogy a fiatalokat meg tudta szólítani. Ezt pedig leginkább a közösségi médiában és azon belül is  TikTokon folytatott tudatos kommunikációja volt. 

@kyriakosmitsotakis_ 2 και σήμερα 💪🏻 #kyriakosmitsotakis #ekloges2023 ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

 

 

 

Persze, Micotakisz megítélésében sokat számít az, hogy gazdasági stabilitást megteremteni és megőrizni képes politikusnak tartják. És nem csak a konzervatív oldalon. A tavaszi felmérések a közvéleménykutatókat is meglepte, mivel Micotakiszék a baloldaltól is szép számú szavazatot tudtak elhozni. Elemzők szerint a baloldali voksolók közül sokan – a Micotakiszt illető fenntartásaik ellenére  – választják a kiszámíthatóságot, a biztonságot, egyszóval a stabilitást. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló